Kiasman kesä – talo täynnä taidetta

Eija-Liisa Ahtila, Vaakasuora, 2011. © 2011 Crystal Eye – Kristallisilmä Oy. Kuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

Eija-Liisa Ahtila, Vaakasuora, 2011. © 2011 Crystal Eye – Kristallisilmä Oy.
Kuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

Tänä kesänä Kiasmaan kannattaa tulla ajan kanssa tai valita kiireisempään käyntikertaan pari monista näyttelyistämme tarkemman tutustumisen kohteeksi. Museon neljässä näyttelykerroksessa on esillä viiden eri taiteilijan yksityisnäyttelyt.

Ajallisesti haastaviksi näyttelyissä koetaan usein elokuvapohjaiset teokset, joista Eija-Liisa Ahtilan näyttely Rinnakkaiset maailmat pääosin koostuu. Etukäteen teoksiin tutustumalla voi tehdä omat katsomisvalintansa: esillä olevista Ahtilan teoksista saa ennakkotietoa Kiasman verkkosivuilta.  Tosin näihin tunnetasolla voimakkaasti vaikuttaviin teoksiin voi astua sisään myös kylmiltään ja antaa niiden yllättää.

Liikkuvasta kuvasta koostuu myös 90-vuotiaan Jonas Mekasin näyttely ”60-luvun kvartetti”. Se koostuu neljästä nonstoppina pyörivästä elokuvasta, joissa Mekas muistelee kamera päiväkirjanaan elämäänsä ja ystäviään, joihin kuuluivat ajan tunnetuimmat persoonat kuten Andy Warhol, Jonh Lennon ja Yoko Ono. Mukana filmeissä on myös kesään sopivasti kohtauksia lomanvietosta Kennedyn perheen merenrantahuvilalla.

Tilallisia kokemuksia ja uusia näkökulmia tuttuihin asioihin tarjoavat Dan Perjovschin ja Marja Kanervon näyttelyt. Romanialainen Perjovschi tunnetaan tavastaan kommentoida maailman menoa suoraan seiniin tehdyissä tussipiirustuksissa, joissa riittää oivaltamisen iloa. Kanervon näyttely Esiinkatoavaa kattaa museon kaksi ylintä kerrosta ja tarjoaa mahdollisuuden myös vaikuttua Kiasman arkkitehtuurista. Juhannukseen saakka yleisö pääsee osallistumaan yhden uuden teoksen ideointiin, jonka taiteilija tulee tekemään Kiasmaan maalaamalla heinäkuun alussa.

Jouko Lehtolan näyttelystä "Viattomuuden loppu". Kuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

Jouko Lehtolan näyttelystä ”Viattomuuden loppu”. Kuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

Viidennessä esillä olevassa yksityisnäyttelyssä Viattomuuden loppu on esillä Kiasman kokoelmiin kuuluvat Jouko Lehtolan valokuvateokset, joiden aihepiiriin kuuluvat mm. tatuoinnit ja kolariautot sekä sympaattiset, rockfestivaaleilla kuvatut nuoret. Lehtolan näyttelyyn keskittyvälle suosittelen myös sen yhteydessä esitettävää elokuvaa ”Valossa, Jouko Lehtola”, joka taustoittaa vuonna 2010 edesmenneen taiteilijan maailmankuvaa.

Kiasman kesään kuuluu myös jo 13. kerran järjestettävät URB-festivaalit. Ohjelmassa on elokuun alussa urbaaniin ympäristöön ja kulttuuriin liittyviä esityksiä, näyttelyitä, luentoja ja työpajoja. Seuraa ohjelman päivittymistä.

Kesänviettoa voi jatkaa myös Kiasman kahvilan terassilla, se on taatusti yksi Helsingin aurinkoisimpia paikkoja – kaikille lämpimästi tervetuloa Kesä-Kiasmaan!

Pirkko Siitari
museonjohtaja

 

Kiasman kesäfaktoja

Milloin se on auki?

Kiasman kesäaukioloajat ovat samat kuin talvella: tiistaisin 10–17, keskiviikosta perjantaihin 10–20.30, lauantaisin 10–18 ja sunnuntaisin 10–17. Aina maanantaisin museo on suljettu. Juhannusviikolla pari poikkeusta: torstaina 20.6. Kiasma on avoinna 10-17, Juhannusaattona ja –päivänä suljettuna.

Mitä se maksaa?

Normaalihintainen pääsylippu on 10 euroa. Alle 18-vuotiaat ja Helsinki-kortin haltijat pääsevät ilmaiseksi.

8 euron hintainen alennuslippu koskee opiskelijoita, eläkeläisiä, työttömiä, varusmiehiä ja siviilipalvelusmiehiä sekä vähintään 10 hengen ryhmässä saapuvia. Lisätietoja pääsymaksuista ja alennusehdoista.

Mistä saan tietoa?

Näyttelyiden yhteydessä Kiasmassa on saatavilla monenlaista tietoa näyttelyistä ja teoksistaEija-Liisa Ahtilan ja Marja Kanevon näyttelyihin liittyy molempiin lisäksi kirja, jota on saatavilla muiden tuotteiden ohella Kiasmasta ja tilaamalla verkkokaupasta.

Museolippu oikeuttaa osallistumaan yleisöopastuksiin perjantaisin klo 18. Ruotsiksi vastaava opastus järjestetään joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 13. Englanninkielinen opastus järjestetään joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina (heinä- ja elokuun aikana joka lauantai) klo 14.

Voit myös tilata etukäteen ryhmällesi räätälöidyn opastuksen. Sen hinta on arkipäivisin 70 euroa ja sunnuntaisin 85 euroa, kun ryhmässä on enintään 25 henkeä. Opastuksia voi tilata myös ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi tai italiaksi.

Kaikkiin museovierailua ja näyttelyitä koskeviin kysymyksiin saat vastauksia soittamalla museon aukioloaikoina Kiasman infoon (puh. 09-17 33 65 01) tai lähettämällä sähköpostia: info@kiasma.fi


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.

Kommentit

 1. Juhani Iivari

  Hei!
  Harmittaapas vietävästi se, että Kiasma on kiinni maanantaina 17.6., jolloin saan vieraan
  Ruotsista. Oli tarkoitus viedä hänet Kiasmaan! Nyt tuli vesiperä! Tätä on vaikea ymmärtää.
  Onhan kesä ja turisteja ym. vieraita kaupunki täynnä.

  Terveisin,
  J.I.

  1. Sekä taidemuseot että historialliset museot ovat usein kiinni yhden päivän viikossa. Silloin teokset saavat levätä, niitä huolletaan ja museorakennuksissa suoritetaan erilaisia ylläpitoon liittyviä töitä, joita ei aukioloaikoina voisi toteuttaa. Maanantai on vakiintunut kansainvälisestikin päiväksi, jolloin museot ovat kiinni.

Kommentti-osio on suljettu.