Kiasma on kiinni – Kiasma on auki!

URB-festivaalin päätöskonsertti Kiasman edustalla vuonna 2003. Kuva: Hanna Maunuksela

URB-festivaalin päätöskonsertti Kiasman edustalla vuonna 2003. Kuva: Hanna Maunuksela

Vuoden kuluttua Kiasmassa alkavat laajat kunnostustyöt. Energiatehokkuutta parannetaan, rakenteita uusitaan ja tekniikkaa nykyaikaistetaan. Sisääntuloaula on poissa käytöstä mahdollisesti jopa puoli vuotta.

Kiasmalle tämä tarkoittaa loistavaa tilaisuutta miettiä, miten nykytaidetta tuodaan ulos museorakennuksesta! Jo tämän vuoden aikana Kiasma toimii kaupungeissa ympäri Suomea Heimo-projektin kautta. Lappeenranta, Outokumpu, Turku, Kemi ja Lahti saavat osansa nykytaiteesta. Aiempina vuosina Kiasma vieraili mm. Kivikossa, Hernesaaressa, Munkkiniemessä, Vuosaaressa Kalliossa. Kiasman kiertokoulu vei taidetta ympäri Suomea. Minne ensi vuonna?

Entä miten esitellä kokoelmia kun ei ole museorakennusta, jossa on vaadittavat olosuhteet taiteen esittämiselle? Voisiko taidetta esitellä sisäseinien sijaan seinien ulkopinnoilla? Vaikka Kiasma olisi suljettu, on se edelleen keskeisellä paikalla Helsingissä. Miltä näyttäisi Kiasman kokoelmanäyttely Mannerheimintieltä katsottuna?

Tai mitä jos pääoven sijaan raotetaan sivuovea ja kutsutaan ihmisiä Kiasmaan katsomaan taidetta tapahtumissa. Miltä kuulostaisi ruoan ja taiteen yhdistävä tapahtuma aidossa kokkisota hengessä, kokkeina tietenkin nykytaiteilijat? Tai tuhannen vauvan värileikkipaja tyhjässä viidennessä kerroksessa? Tai mitä jos teatteriesitykset projisoitaisiin museon ulkopuolelle kaikkien nähtäville. Tai järjestettäisiin kaikkien aikojen remonttibileet

Kiasmaattinen taidenäyttely voi näyttää aivan joltain muulta kuin perinteinen museonäyttely. Vaihtoehtoja on valtavasti, ja uusi tilanne mahdollisuus tarkastella Kiasmaa ja nykytaidetta uusin silmin. Tähän tarkasteluun ja ideointiin toivotamme myös yleisömme tervetulleeksi. Kerro meille miten haluaisit Kiasman toimivan syksyllä 2014.

Mutta sitä ennen meillä on aikaa juhlia 15-vuotiasta Kiasmaa ja Kiasman kokoelmia, jotka ovat esillä perjantaina avautuvassa Kiasma Hits -näyttelyssä. Ja vuoden päästä yllätetään taas ja annetaan nykytaiteen yllättää meidät.

Pirkko Siitari
museonjohtaja


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.

Kommentit

  1. Juha Kaukinen

    Kiasman taideteoksia voi laittaa esille Helsingin tai muiden kaupunkien keskustan liikkeiden näyteikkunoihin ja muihin sopiviin tiloihin kuten auloihin, porrakäytäviin yms.

    Yleisön saataville jaettaisiin esitteitä, joissa olisi kartta teosten olinpaikoista. Karttaan voi merkitä myös erilaisia ”teemapolkuja” joiden varrella on näytteillä tietynlaisia teoksia tai yleisö voi kiertää koko ”näyttelyn” kerralla.

    Näyttelytilaa liiketiloissaan antavat kaupat ja yritykset saisivat vastapalveluksena lisää katsojia näyteikkunoilleen ja kävijöitä liikkeisiinsä.

Kommentti-osio on suljettu.