Rauha Mäkilä, We Go Hard, 2009. Kuva: VTM/KKA, Petri Virtanen
Rauha Mäkilä, We Go Hard, 2009. Kuva: VTM/KKA, Petri Virtanen

Kiasma on kansainvälisen suomalaisen nykytaiteen lippulaiva

Kiasman tärkeimpiä tehtäviä on olla suomalaisen nykytaiteen näyttämö. Kiasman yleisöistä 35 % on matkailijoita. Heidän ensimmäinen kysymyksensä museon lippukassalla on missä ovat kokoelmat tai onko suomalaista taidetta esillä? Suomeen saapuvia ulkomaisia matkailijoita kiinnostaa kokemuksemme mukaan nimenomaan suomalainen taide.

Pettymys on yleensä suuri, jos kokoelmat eivät ole esillä. Monissa Kiasman vaihtuvissa näyttelyissä osa teoksista on omista kokoelmista. Esimerkiksi tällä hetkellä Thank You for the Music -näyttelyssä, samoin kuin tulevan kesän Camouflage-näyttelyssä, esitellään sekä kokoelman vanhempia ostoja että uushankintoja muualta lainattujen teosten ohessa. Mutta lisää kaivataan.

Kiasmassa vierailee viikoittain alan ammattilaisia eri puolilta maailmaa. Heidät tuo tänne halu tutustua suomalaiseen nykytaiteeseen. Monet heistä vierailevat samalla muissa museoissa ja tapaavat suomalaisia taiteilijoita. Tietoja, kokemuksia ja näkemyksiä vaihdetaan puolin ja toisin ja toisinaan nämä yhteydet johtavat näkyviin yhteistyön muotoihin: näyttelyihin, teoslainoihin, julkaisuihin tai yleisötyöprojekteihin.

Kokoelmanäyttelyt sisältävät suurimmaksi osaksi suomalaista nykytaidetta. Mukana on usein myös teoksia kansainvälisiltä taiteilijoilta asettamassa suomalaista taidetta laajempaan viitekehykseen ja osoittamassa yhteyksiä taiteen globaalissa kentässä.

Koska Kiasman kokoelma sisältää suurimmaksi osaksi suomalaisia teoksia ja suurin osa hankinnoista kohdistetaan ajankohtaiseen taiteeseen, kokoelmanäyttelyt ovat aina ”tuoreita”. Ne on rakennettu erilaisten teemojen ja näkökulmien varaan ja niiden kautta välittyvä kuva suomalaisesta nykytaiteesta on sekä ajankohtainen että perusteltu.

Tällainen on myös kuluvan vuoden marraskuussa Kiasmassa avattava dokumentin käsitettä hahmotteleva kokoelmanäyttely. Olemme ylpeitä kokoelmistamme ja suomalaisesta kansainvälisestä nykytaiteesta, jota on ilo esitellä niin ulkomaalaisille kuin suomalaisillekin.


Museonjohtaja

Osallistuu nykytaiteen näköalapaikalta taidemaailman linjauksiin. Kulttuuri=pääoma.