Kesä-Urhot

Työryhmä URHO, URHO. Kuva: Frank A. Unger

Työryhmä URHO, URHO. Kuva: Frank A. Unger

Kiasma-teatterissa kuluneen kevään aikana nähty esitys URHO ei vietä kesälomaa, vaan on mukana kesäkuun alussa järjestettävillä Hangon Teatteritreffeillä. Kiasman esitysversiossa Urho Kekkosen oloinen androgyyni hahmo harjoitti monia presidentillisiä taitoja, kuten puheen pitämistä, hiihtämistä, korkeushyppyä, korkokengillä kävelyä ja porkkanan syöntiä. Projekti elää myös verkossa.

UKK:n persoona ja elämäntyö vaikuttavat muutenkin innoittavan nykykulttuurin saralla – nostalgiaa vai ostalgiaa? Kesäkuussa Ilmajoen Musiikkijuhlilla tullaan kokemaan uuden kotimaisen oopperateoksen ensi-ilta. Kekkos-oopperan on säveltänyt Uljas Pulkkis ja libreton on kirjoittanut Lasse Lehtinen. Kekkosen ohella lavalla tulee laulamaan mm. Nikita Hrustsevin roolihahmo.

Helsingin Tamminiemessä, Kekkos-museon Cafe Adjutantissa on puolestaan vuoden lopulle asti esillä taiteilija Rosa Liksomin maalauksia ja posliinitöitä, joiden aiheina ovat hänen lapsuutensa ajan Kekkonen ja Suomi. Mukana muistorikkaista tähtihetkistä ovat niin ETYK-kokous, Lapin hiihtoreissut kuin Neuvostoliiton Kostamus-hankekin.

Juuri Kostamuksen kaivoskaupungissa, itärajan tuolla puolen, Kekkonen kokee tänä vuonna uuden tulemisen: hänelle ja Neuvostoliiton pääministerille Kosyginille tullaan uutisten mukaan pystyttämään sinne muistomerkki. Moskovalaisen kuvanveistäjän A. Kovaltshukin johtaman tekijäryhmän luomassa näköispatsaassa Kekkonen ja Kosygin on ikuistettu kannon päällä istumassa, keskusteluun syventyneinä.

Eikä siinä vielä kaikki: elokuussa on tulossa ensi-iltaan 1970-luvun Lappiin sijoittuva, Marja Pyykön ohjaama elokuva Kekkonen – hän tulee. Pia Pesosen romaaniin perustuvassa tarinassa Tasavallan Presidentti on tekemässä tuloaan Allin Baariin matkallaan etäämmäs Pohjois-Lappiin.