Krister Gråhn & Jarno Vesala: Työn alla, 2015

Kenet sinä kutsuisit?

Näyttelyiden taiteilijavalintojen tekeminen ei koskaan ole helppoa. Joskus valinnan voi ulkoistaa. Turun Aboa Vetus & Ars Novassa on parhaillaan esillä biennaali, johon taiteilijat saattoivat lähettää ehdotuksia omasta teoksestaan. Samalla heitä pyydettiin nimeämään joku toinen taiteilija tai työpari, jonka haluaisivat kutsua mukaan näyttelyyn. Se ei kuitenkaan velvoittanut tekemään yhteistyötä. Asetelmasta seurasi, että osa näyttelyyn kutsutuista taiteilijoista ei edes tiennyt olleensa ehdolla Turku Biennaaliin. Mielenkiintoinen lähtökohta – sattuvasti näyttelyn nimi onkin Odottamaton vieras.

Maija Närhinen: Joki, 2015

Maija Närhinen: Joki, 2015

Turun 18 taiteilijan näyttelyssä katsoja voi teosten tarkastelun lomassa koettaa jäljittää mahdollisia yhteyksiä taiteilijoiden välillä. Taidokkaasti erityisesti paperia työstävä Maija Närhinen on kutsunut monelle suomalaisille tutun Jacob Dahlgrenin – molempien teoksissa asiat eivät useinkaan ole sitä, miltä näyttävät. Vinksahtaneen installaatioon rakentanut kollektiivi Anna Breu (Antti Jussila, Jari Kallio, Jari Suominen, Sakari Tervo ja Annukka Vähäsöyrinki) on ehdottanut Erkka Nissistä, jonka absurdeissa videoissa seikkaillaan taiteellisen luomisen tuskissa.

Gunnar B. Kvaran, Astrup Fearnley-museon johtaja, oli kutsuttu valitsemaan biennaalin palkinnonsaaja. Hän päätti antaa palkinnon Krister Gråhnille ja Jarno Vesalalle. Heidän vaikuttavassa Työn alla -installaatiossa museo muuttuu aavemaiseksi rakennustyömaaksi. Mutta kumpaa taiteilijoista saa kiittää kutsusta näyttelyyn? Kuraattorien mukaan tähän on mahdotonta vastata, sillä taiteilijat ehdottivat toisiaan.

7. Turku Biennaali on esillä Aboa Vetus & Ars Novassa 30.8.2015 asti.


Amanuenssi

Tekee taiteesta filosofiaa ja filosofiasta taidetta.