Kato Wikipediasta

Otteita Wikipediasta

Markus Kåhre. Lyhyesti. Markus Copper. Hyvin lyhyesti. Marianna Uutinen. Ei lainkaan. Nam June Paik. Ei lainkaan. Pilvi Porkola. Ei lainkaan. Helene Schjerfbeck. Melko laajasti. Albert Edelfelt. Melko laajasti.

Suomenkielisestä Wikipediasta löytyy tietoa vanhemman taiteen edustajista, mutta moni nykytaiteilija jää vielä muutamien mainintojen varaan.

Museot julistavat, että kokoelmat kuuluvat kaikille – ovathan ne meidän kaikkien yhteistä kulttuuriperintöämme. Saavutettavuudesta puhutaan paljon, oli sitten kyse museon fyysisestä tai henkisestä saavutettavuudesta. Onko nykytaiteesta kuitenkaan tarpeeksi avointa tietoa saatavilla tällä hetkellä museoiden toimesta?

Kuka tekee teosvalinnat taidemuseoiden kokoelmiin, miten kauan ja missä nykytaiteen teoksia voidaan säilyttää? Kenen teoksia Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa on? Kysymyksiä on ehkä paljon enemmän kuin vastauksia. Yksi ratkaisu tähän voi löytyä joukkoistamisesta.

Suomen museoissa on alettu puhua yhä enemmän avoimesta tiedonjaosta ja yleisön osallistamisesta. Monet taidemuseot ovat tekijänoikeuksien salliessa vapauttaneet teoskuvia esimerkiksi Google Art Projectiin ja Wikimedia Commonsiin. Valtion taidemuseolla on myös laaja Taidekokoelmat-verkkopalvelu. Nykytaiteen osalta tekijänoikeuksiin liittyvät kysymykset ovat haastavia, mutta monia neuvotteluja käydään ja sopimuksia solmitaan, jotta myös kuvia taideteoksista saataisiin yleisön käyttöön.

Kiasman 1.-2.2. järjestettävässä Wikimaratonissa noin 50 henkilöä antaa panoksensa nykytaidetta käsittelevän tiedon tuomiseksi kaikkien ulottuville. Joukkoon mahtuu esimerkiksi korkeakouluopiskelijoita, wikipedistejä ja taiteen asiantuntijoita. Wikimaratonissa ei kirjoiteta asiantuntijalta toiselle vaan ihmiseltä ihmiselle Wikipedian määrittelemässä asiatyylilajissa. Tapahtuman tavoitteena on tuottaa laadukkaita artikkeleita liittyen nykytaiteeseen, Kiasman kokoelmiin, Kiasma-teatterin toimintaan ja Kiasman arkkitehtuuriin.

Yksittäisestä tempauksesta on toki vielä paljon matkaa kaikki nykytaiteen teokset ja ilmiöt kattavaan Wikipediaan. Kynnys tutustua oman ajan taiteeseen saattaa kuitenkin madaltua, kun tietoa on helposti saatavissa ja kaverille voi vastata, että ”Kato Wikipediasta.”


Tuottaja

Vie sinut mukaan sinne missä tapahtuu.