Aude Pariset, Stallion Dad sarjasta Greenhouses, 2016. Kuva: Courtesy of the artist and Sandy Brown.

Kaikki ei katoa

Ranskalaistaiteilija Aude Pariset esittää ARS17-näyttelyssä osana installaatiotaan sarjan läpinäkyvälle muoville painettuja kuvafragmentteja, jotka on lainattu kansainvälisten luksuskellomerkkien mainoksista. Kellobrändeihin liittyy mainonnassa usein aktiivinen ja maskuliinista tyyliä huokuva kallis elämäntapa kuten autoilu, purjehdus tai hevosurheilu. Mainoksissa vihjataan usein ajan jatkumoon: kellon laatu tekee siitä perintökalleuden, sitä – kuten aikaakaan – ei voi omistaa, se vain siirtyy sukupolvelta toiselle.

Kaikki ihmisen luoma materia kun ei katoa

Aude Pariset’n kuvat on sitä vastoin luotu materiaaleista, jotka tulevat haalistumaan ja hajoamaan itsekseen ajan saatossa. Taiteilijan kehittämään biomuoviin on kuvien oheen upotettu mm. merilevää, kondomeita ja rauhoittavia lääkkeitä. Low-tec -tyyliin käsin tehdyt teokset muistuttavat itseoppineen tutkijan kotilaboratoriossa tekemien kokeiden kuvallisia muistiinpanoja.

Pariset on kiinnostunut siitä, mikä säilyy, mikä katoaa ja ennen kaikkea, mitä kannatta säilyttää tulevia sukupolvia varten? Tosin aina ei ole kyse valinnan mahdollisuudesta: kaikki ihmisen luoma materia kun ei katoa ajan myötä luonnon kiertokulussakaan. Uusimpien tutkimusten mukaan maailman paisuva muovijäteongelma ulottuu valtameristä jo kotikeittiöön, kun miljardit ihmiset nielevät joka päivä mikromuovia juomavetensä mukana.