HoME Theater, KoToNA / DoMA / at HoME
HoME Theater, KoToNA / DoMA / at HoME

Jonkun toisen KoToNA

Kiasma-teatterin vuosittain tuottama URB-festivaali esittelee kotimaisia ja kansainvälisiä nuoria taiteilijoita ja tekijöitä, joiden teokset ja projektit edustavat tämän hetken kiinnostavinta urbaania taidetta. Tänä vuonna festivaalilla nähdään prahalainen HoME Theater, joka luo paikkasidonnaisia ja osallistavia esityksiä yksityisen ja julkisen tilan rajapintoihin.

KoToNA / DoMA / at HoME on ryhmän esitys, joka syntyy joka kerta erilaisena eri kodissa, eri muistoista ja tarinoista. Myös työryhmän kokoonpano elää. Tällä kertaa mukana on kansainvälisiä ja suomalaisia taiteilijoita, jotka lähestyvät näkökulmia esitys- ja tanssitaiteen, äänisuunnittelun sekä skenografian kautta.

Improvisoidun ja hetkessä elävän teoksen takaa paljastuu kiehtova tekoprosessi. Viime päivinä Kiasman kävijät ovat päässeet seuraamaan transsitilan rajamailla liikkuvia hahmoja. He ovat pyörineet kierreportaissa, sulautuneet lasipintoihin, hioneet lattiaa sadoilla toistoilla. Jos heidät on sattunut huomaamaan, liikkeet ovat vaikuttaneet päättömiltä. Todellisudessa työryhmä on uppoutunut interventioihin – harjoituksiin, jotka rakentavat paikkasidonnaisen esityksen muotoa.

Interventioissa katsojakokemus hajoitetaan ajan ja tilan eri kategorioihin: tempoon, kestoon, kinesteettiseen vastavuoroisuuteen, toistoon, muotoon, eleisiin, arkkitehtuuriin, avaruudelliseen hahmottamiseen ja topografiaan. Jaottelu pohjautuu koreografi Mary Overlien Kuuteen näkökulmaan, joita SITI Companyn jäsenet Anne Bogart ja Tina Landau ovat jalostaneet opetusmenetelmäksi. HoME Theater -ryhmän taiteellinen johtaja Howard Lotker on hyödyntänyt menetelmää esitysten dramaturgisena kehyksenä viimeisen 12 vuoden ajan.

Esityksessä muotoa korostetaan myös monin audiovisuaalisin keinoin, joita ohjaaja Cristina Maldonado on tutkinut aikaisemmissa töissään. Maldonado on erikoistunut ruumilliseen mediataiteeseen, joka käy vuoropuhelua osallistavan esitystaiteen, tanssin sekä eri medioiden välillä. Hän lähestyy kehoa sitä ympäröivän tilan kautta: teknologia tarjoaa aisteille ärsykkeitä, jotka korostavat ruumiillisuuden tuntemuksia.

Interventioiden jälkeen työryhmä vetäytyy tavalliseen helsinkiläiskotiin, tutustuu perheenjäseniin ja tutkii heidän asuintilojaan museossa omaksumiensa näkökulmien kautta. Varsinainen teos alkaa muotoutumaan vasta kodin ja sen asukkaiden keskellä. Lopullinen esitys syntyy niin muodon kuin perheenjäsenten elämän, heidän muistonsa ja rakkaimpien esineiden ympärille. Katsoja-kokijoille avautuu ainutlaatuinen mahdollisuus astua yksityiskotiin ja osallistua teokseen kosketusetäisyydeltä.

Evelina Villonen
Tuotantoassistentti

KoToNA / DoMA / at HoME URB 16 -festivaalilla

Esitykset: 10.8 klo 17.00 alkaen, 11.8 klo 17.00 alkaen, 12.8 klo 17.00 alkaen.

Esitykseen kuljetaan kolmen hengen ryhmissä 10 minuutin välein, oman aloitusajan voi varata festivaalin lipunmyyntisivustolta. Esityksen kokonaiskesto on noin 1 tunti.

Esitys tapahtuu yksityiskodissa Helsingin ydinkeskustassa.

Työryhmä: Krista Arppo, Jenni Koistinen, Howard Lotker, Sodja Lotker, Cristina, Maldonado, Virpi Nieminen, Johanna Puuperä, Pauliina Sjöberg.


Vieraileva kirjoittaja.