Mona Hatoum. Hotspot, 2013. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Joko maailma palaa?

Mona Hatoumin punaista valoa hohtava maapallo Hot Spot ei voisi olla ajankohtaisempi! Onko maailman palo jo ovella?

Outoja asioita tapahtuu: muureja pystytetään ja kansalaisia karkotetaan maasta ei-toivotun kansallisuuden perusteella, vaikka maahantulorajoitukset sotivatkin oikeusvaltion periaatteita vastaan. Virkamiehiä erotetaan vain siksi, että jonkun mielipiteet eivät miellytä valtaapitäviä. Tilalle asetetaan omat suosikit.

Pitkällisen työn tuloksena saavutetut säädökset koskien naisten asemaa, aborttioikeutta, homoliittoja tai kuolemantuomion poistamista laillisena rangaistuskeinona ovat vaakalaudalla. Pakolaisten auttamista rajoitetaan. Ilmastonmuutoksen todellisuutta epäillään muiden juoneksi. Taiteen tukiorganisaatioita puretaan.

Talouden kriisiä ja ihmisten turhautuneisuutta käytetään häikäilemättömästi hyväksi: karismaattisesti esitetty propagandapuhe tehoaa paremmin kuin totuus. Lyhytnäköiset ja hetkelliset ratkaisut peittoavat vaikeat ja ristiriitaisetkin tulevaisuuden ennusteet. Pelottavaa ja toisaalta niin valitettavan tuttua historian takaa!

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Kuinka pitkäaikaisia seurauksia nyt valtameren takana tapahtuvat muutokset voivatkaan saada aikaan? Miten ne heijastuvat Eurooppaan? Maaperää on täälläkin muokattu uudenlaiselle yhteiskuntajärjestykselle: Brexit, oikeistopopulismin nousu, vihapuhe, ihmisten tyytymättömyys, talouskriisi mullistavat myös eurooppalaista ajatusmaailmaa. Maailmamme on muuttumassa yhä aggressiivisemmaksi niitä kohtaan, jotka eivät kuulu meihin.

Onneksi vastavoimat myös nousevat; monet maailman johtajat varoittavat populismista ja ovat lähteneet vastaiskuun syrjintää vastaan.

Myös taiteen merkitys tulee entistä näkyvämmäksi muutostilanteessa. Taide ei tarjoa mustavalkoisia vastauksia tai yksinkertaisia ratkaisuja maailman polttaviin kysymyksiin. Sen sijaan se auttaa ymmärtämään erilaisuutta ja monimutkaisia syy-seuraussuhteita.

Mona Hatoumin näyttely Kiasmassa 26.2. saakka


Intendentti

Taiteen ja tutkimuksen tuntija ranskalaisella aksentilla.