Kuva: Kansallisgalleria / Joel Rosenberg
Kuva: Kansallisgalleria / Joel Rosenberg

Jokainen löytää oman lempipaikkansa Kiasmasta

Kysyimme kulttuurielämän vaikuttajilta ja taiteen ystäviltä, mikä on heidän lempipaikkansa Kiasmassa.

Klara Kivilahti – Muodin ammattilainen, Kaarina K. -liike

”Tuon usein lapseni Kiasman näyttelyihin, ja erityisesti eteishalli ja seinällä oleva marmorinen Akropoliin rakennuskivi, johon kävijät voivat painaa oman kädenjälkensä, tuovat harmonisen sekä helposti lähestyttävän tunnelman. Viime vuonna kävin sekä Robert Mapplethorpen että Jani Leinosen näyttelyissä ainakin viisi kertaa.

Toinen lempipaikkani on viidennen kerroksen päätyikkuna, joka tuo kauniin luonnonvalon suurelle seinälle.”

Kiasma-kirjasto. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Kiasma-kirjasto. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Jaakko Hämeen-Anttila – Kirjailija ja arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori, Helsingin Yliopisto

”Itselleni läheisin paikka Kiasmassa on aivan huipulla, viidennessä kerroksessa sijaitseva kirjasto. Varsinaisen kirjastohuoneen perällä on yllätys tarkalle kulkijalle. Kapeat portaat johdattavat kuin huomaamatta parvelle. Niiden mustavalkea väritys on kuin hienovarainen muistutus kulkijalle, että hän on astumassa kuvataiteen värikkyydestä kirjojen mustavalkeaan maailmaan.

Parvella ei juuri koskaan ole ketään ja kun itse salikin on tavallisesti hiljainen, siellä voi olla kuin yksin taiteen ja kirjojen maailmassa. Vielä viimeisenä yllätyksenä on itse katto. Alhaalta siinä ei ole mitään erityistä, vain pitkien varsien varassa roikkuvia, sinänsä kauniita lamppuja. Ylhäältä lamput eivät kuitenkaan näy, mutta niiden varret muodostavat katosta alaspäin kasvavan Semiramiin puutarhan.”

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Leevi Haapala – Museonjohtaja, Kiasma

”Museonjohtajan työhuone on Kiasman keulassa ja samalla kaupungin ytimessä. Täällä ei pääse unohtamaan missä ollaan! Aamulla tervehtii Marski hevosensa selästä, kesällä skeittarit lautailevat ikkunan alla, on upeat näkymät Manskulle katuvilinään, Lasipalatsille ja Pikkuparlamenttiin. Samalla voi seurata tapahtumia aukiolla ja ihmisten saapumista museolle. Täällä muistaa koko ajan, että museo on yleisöään varten.”

Kiasma-lehden numerossa 51 vuodelta 2012 lempipaikoistaan Kiasmassa kertoivat mm. Paavo Arhinmäki, Anna Eriksson ja Tiina-Rakel Liekki.

Marskille kaveri -näyttely Kiasmassa 29.1.‒27.3.2016.


Viestintäharjoittelija