Istumisia Jepen tapaan

Jeppe Heinin teokset sarjasta Muunneltu yhteisöllinen penkki (2005) esiintyivät myös Kiasma-lehdessä Notkea Katu- näyttelyn yhteydessä.

Tukholmassa, Bonniersin taidehallissa on vastikään avattu tanskalaisen taiteilijan Jeppe Heinin tuotantoa esittelevä näyttely. Se on avoinna 28. heinäkuuta saakka.

Heinin valkoiset, standardimuodosta poikkeavat valkeat puistonpenkit viettivät kesää Kiasman piha-alueella vuonna 2008 osana museon 10-vuotisjuhlanäyttelyä Notkea katu. Ne haastoivat luovaan istumiseen ja uusiin kohtaamisiin muiden kanssa.

Muistan elävästi ensikohtaamiseni Jeppe Heinin teoksen kanssa Aarhusissa vuonna 2000: kun istui taiteilijan rakentamalle laatikkomaiselle penkille, alkoi vieressä oleva seinänpätkä liikkua kohti istujaa. Samaan teemaan liittyy myös Heinin toinen varhainen teos, jossa itse penkki lähtee liikkumaan, vieden istujan mukanaan.

Ulkona tai sisällä istumista harkitsevan kansalaisen yllättäminen kuuluu taiteilijan repertuaariin. Heinin klassikko tässä suhteessa on galleriatilassa oleva penkki, joka alkaa näyttävästi savuta kun sen päälle istuu. Itse näyttelykävijästä tuleekin nähtävyys, draaman päähenkilö ja teoksen aktiivinen osa. Teoksissaan Jeppe Hein tuo huumorin sävyttämää lämpöä minimalismin perinteeseen kuuluviin geometrisiin perusmuotoihin, tehden niistä leikitellen inhimillisiä.

Jeppe Hein, Savuava penkki

Jeppe Hein, Savuava penkki, 2002. Kuva: Per Kristiansen

Hyvä mieli ja onnellisuus kiinnostavat taiteilijaa. Osana Tukholman näyttelyä Hein toteuttaa vuorovaikutteisen taideprojektin, johon hän alkoi kerätä aineistoa jo viime vuoden syksyllä. A Smile for You on julistekampanja, jonka sisältämät viestit koostuvat vastauksista, joita yleisö on antanut taiteilijan esittämiin kysymyksiin onnesta, kuten: miltä se maistuu, miltä se tuoksuu ja miltä se kuulostaa? Näyttelyn aikana aiheesta alustavat Bonniersin taidehallissa mm. filosofi, aivotutkija ja joogaopettaja. Myös psykologi on kutsuttu vetämään näyttelyopastus omasta näkökulmastaan.

Jeppe Hein on ajankohtainen myös Suomessa, onhan hänet valittu kisailemaan vuoden 2013 Ars Fennica –taidepalkinnosta neljän muun pohjoismaisen kandidaatin rinnalla. Palkinnon saajalle, kuka se sitten lieneekään, järjestetään näyttely Amos Andersonin taidemuseossa 8.11. alkaen.