Taiteilija Yung Jaken teokset Kiasmassa.
Yung Jake. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Internet elämäntapana

ARS17 avaa näkökulmia Y-sukupolven tai millenniaaleiksikin kutsuttujen, noin vuosien 1980 ja 1997 välillä syntyneiden taiteilijoiden maailmankuvaan: niihin tulkintoihin todellisuudesta, jota ei voisi kuvitellakaan ilman internetin ja muun digitaalisen teknologian olemassaoloa.

”Ensimmäisenä globaalina sukupolvena nettisukupolvi on älykkäämpi, nopeampi ja suvaitsevampi kuin yksikään edeltäjänsä. He välittävät voimakkaasti oikeudesta ja ovat huolissaan yhteiskunnallisista ongelmista. Yhteistyö, yhteisöllisyys ja sisällön luonti on heille tärkeää. He muuttavat internetiä jatkuvasti paikaksi, jossa ihmiset voivat kommunikoida, tehdä yhteistyötä ja luoda jatkuvasti uutta sisältöä.” Näin listaa tuon sukupolven positiivisia puolia Kalle Heinonen tutkielmassaan Millenniaali sukupolvi ja uusi digitaalinen kuilu.

ARS17-näyttelyn teoksissa nettisukupolven taiteilijoiden suhde internetiin hahmottuu eri tavoin, toisinaan kirjaimellisen selkeästi. Yksi näyttelyn taiteilijoista, amerikkalainen Yung Jake syntyi omien sanojensa mukaan – uutta nimeään myöten – internetissä vuonna 2011.

Hän tuli tunnetuksi Tumblr-sivustolla julkaisemistaan amerikkalaisten julkisuuden henkilöiden muotokuvista, jotka oli koostettu emoji-hahmoista. Myös Jaken ura rap-artistina sai alkunsa nettiin ladatuista videoista.

Kokonaan hän ei ole internetiin kadonnut.

Gallerianäyttelyihin Yung Jake toteuttaa videoiden ohella metallipohjille tehtyjä maalauksia ja huonekaluveistoksia, joiden kuva-aiheet, logot ja tarrat on lainattu kaupallisista tuotteista tai populaarikulttuurista, erityisesti sarjakuvista ja animaatioista. Itsensä ja taiteensa brändäys, markkinointi ja kaupallinen yhteistyö eri tuotemerkkien kanssa kuuluvat olennaisena osana Yung Jaken toimintaan taiteilijana.

Vaikka hän mieluiten antaa haastattelutkin tekstiviestien kautta, eikä kasvokkain, kokonaan hän ei ole internetiin kadonnut. Myös reaaliaikaiset sosiaaliset kohtaamiset kiinnostavat häntä: toisinaan osana hänen yksityisnäyttelyitään on konsertti tai muu happening. Los Angelesissa asuva Yung Jake pitääkin myös avajaisbileitä taiteensa osana, ”party as a sculpture”-ajatuksella.

Lue lisää ARS17-näyttelystä ja Yung Jaken teoksesta.