Ikkuna kulttuurivaikuttaja Matti Waskilammen maailmaan

Taakse on jäänyt aikamoinen matkapäivä. Olimme Kiasmassa pari viikkoa aikaisemmin päättäneet päiväseltään vierailla Viitasaarella, tutustuaksemme Matti Waskilammen lesken pyynnöstä sekä edesmenneen taiteilijan teoksiin että pariskunnan keräämään taidekokoelmaan.

1970-luvun Konstruktio-teos B-rappumerkinnällä

1970-luvun Konstruktio-teos B-rappumerkinnällä

Heti portaikossa näimme esineteoksen, johon oli lisätty B-kirjain. Arvasimme tulleemme oikeaan paikkaan. Taiteilijan kodissa oli esillä viime vuosisatojen eurooppalaista kuvataidetta. Kiertelin huoneita, joiden seiniä täyttivät vanhat maalaukset ja grafiikan vedokset. Huomasin yllättäen miettiväni taiteilijan arkielämää keskellä kokoelmaansa. Mitä ajatuksia teokset ovatkaan herättäneet Waskilammessa sekä taiteilijana että keräilijänä? Ehkä samaa löytämisen riemua kuin kollegani, jonka tehtävänä oli valita teoksia Waskilammen vanhan taiteen kokoelmasta Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmiin.

Arnold Schwarzenegger -aiheinen kuvakollaasi

Arnold Schwarzenegger -aiheinen kuvakollaasi

Taiteilijan työhuone tuntui lähes koskemattomalta. Sivellin ja paletti odottivat pöydällä edelleen taiteilijaa. Huoneen seiniltä löytyi kuvia sen hetkisistä inspiraation lähteistä. Waskilampea olivat ruokkineet jo nuoruusiästä lähtien elokuvien, sarjakuvien ja kirjallisuuden maailmat. Irti reväistyissä kuvissa Arnold Schwarzenegger oli päässyt pullistelemaan taas lihaksiaan.

A. Gallén 1918 veljessodassa, 2006

A. Gallén 1918 veljessodassa, 2006

Vaikka Matti Waskilampi tunnetaan ehkä parhaiten graafikkona, tällä kertaa kiinnostuksemme kohdistui realistisella maalaustyylillä toteutettuihin nykyhistorian merkkihenkilöistä tehtyihin maalauksiin, joita pääsimme tihrustelemaan kapeassa kellaritilassa lähes ilman luonnon valoa. Maalauspinojen alta löytyi muun muassa kiinnostavia, aiheena vähän nähtyjä töitä vuoden 1918 veljessodasta. Löysimme myös maalauksia, joissa tunnistettavat henkilöt, kuten Akseli Gallen-Kallela, Mauno Koivisto, Joseph Beuys tai Jackson Pollock, kulttuurin ja politiikan saralta asettuivat keskelle paikallisia ja maailman poliittisia tapahtumia oivaltavin rinnastuksin.

Joseph Beuys ja amerikkalainen performanssi, 1999; Teoslöytöjä kellarista

Joseph Beuys ja amerikkalainen performanssi, 1999; Teoslöytöjä kellarista

Myös sodan ja väkivallan kauhut näyttäytyivät maalauksissa. Waskilampi oli kantaaottava taiteilijapersoona, jolle yhteiskunnalliset epäkohdat ja vääryydet olivat lähellä sydäntä. Hän oli myös teräväkynäinen kirjoittaja, joka ehti vaikuttaa viitasaarelaiseen kulttuurielämään monin eri tavoin. Valtion taiteilijaeläkkeelle siirtymisen jälkeenkin vuonna 2005 hän jatkoi räväkkää ja sanavalmista puheterroria taiteen kaupallisuutta vastaan.

Päivä oli taas kerran ainutlaatuinen. Koen todella olevani monin tavoin etuoikeutetussa asemassa työni kautta päästessäni tutustumaan taiteilijoiden koteihin ja työhuoneisiin, joihin muilla ei välttämättä ole asiaa. Käynti Viitasaarella avasi ikkunan taiteilijan ajatusmaailmaan.

kuvat: Leevi Haapala


Amanuenssi