Berit Talpsepp-Jaanisoo työskentelemässä Villun muotokuvan parissa. Kuvat: Arja Miller
Berit Talpsepp-Jaanisoo työskentelemässä Villun muotokuvan parissa. Kuvat: Arja Miller

Ihan uudenlainen muotokuva

Villun muotokuva on vielä kesken. Taiteilija Berit Talpsepp-Jaanisoo on viimeistelemässä teosta ja liimaa tarkasti rajattuja valokuvan palasia luonnollista kokoa kaksi kertaa suuremman rintakuvan päälle. Hän tarkistaa välillä Gottfried Bammesin tunnetusta taiteilijoille suunnatusta anatomian oppikirjasta, että kasvojen lihasten rajat tulevat veistokseen oikein.

Beritin puolisoa, kuvanveistäjä Villu Jaanisoota esittävä veistos on oikeastaan useita tekniikkoja yhdistelevä hybridi: taiteilija halusi yhdistää valokuvaa, veistotaidetta ja 3D-mallinnosta löytääkseen muotokuvan tekemiseen jotain uutta. Tulos on hätkähdyttävä: paloista koostettu mies on samalla todellinen ja outo: hänen katseensa on yhtaikaisesti lempeä ja pistävä.

Berit Talpsepp-Jaanisoo Villun muotokuvan äärellä. Kuva: Arja Miller

Villun muotokuva ja Berit Talpsepp-Jaanisoo. Kuva: Arja Miller

Veistoksessa on jotain yli-inhimillistä ja eri aikakausia yhdistävää: se tuo samanaikaisesti mieleen klassiset suurmiesten rintakuvat sekä futuristiset kyborgit. Taiteilija vertaa itse teosta muinaisen Egyptin muumioihin, joiden tavoitteena oli elämän säilyttäminen ikuisuutta varten.

Teos on ihanteellinen muotokuva tunnetusta taiteilijasta, mutta samalla intiimi tutkielma rakkaasta henkilöstä, kuin perhemuotokuva. Suurennettu koko tuo esiin sellaisia kasvojen yksityiskohtia, joita yleensä ei näe muotokuvissa: ihohuokosia, ryppyjä ja karvatuppia. Berit toteaa, että teos on hänestä kiinnostavampi kun siinä on jotain odottamatonta ja jotain väärin.

Face to face – muotokuva nyt Kiasmassa 13.3.2015 – 7.2.2016


Intendentti