Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Hyvä syntyy yhdessä

Hrafnhildur Arnardottirin eli Shoplifterin ilahduttava karvainstallaatio on suuren joukon yhteistyön tulos. Ole hyvä -teemavuonna Kiasma kutsuu myös yleisön tekemään taidetta.

Kiasman viidennen kerroksen monivärisessä tilateoksessa on islantilaisen taiteilija Hrafnhildur Arnardottirin eli Shoplifterin ohella monen henkilön kädenjälki. Osa teoksesta on peräisin hänen aiemmista installaatioista, joita on ollut esillä viime vuosina Norjassa ja Islannissa. Osa teoksen rakenteista on puolestaan Kiasmassa käsin solmittuja keinokuituliaaneja ja tupsupalloja. Lopullisessa teoksessa eriaikaiset kerrostumat kietoutuvat toisiinsa huomaamattomasti ja synteettinen materiaali saa kaipaamansa kierrätysmuodon.

Kiasma kutsuu tekemään taidetta

Mukana elementtien sitomisessa ja leikkaamisessa Kiasmassa järjestetyissä työpajoissa oli parin viikon aikana myös kymmeniä vapaaehtoisia, mm. Kansallisgallerian työntekijöitä ja ammattikorkeakouluopiskelijoita. Myös Kiasma-klubilaisille järjestettiin mahdollisuus kokeilla tätä työvaihetta. Yhdessä tekemisessä, olipa se kuinka mekaanista suorittamista tahansa, on aina oma tunnelmansa ja työn ohessa syntyy uusia tuttavuuksia ja keskustelunaiheita.

Joku vaikuttaa kuin syntyneen tähän työhön, jollekin toiselle tarkka solmumallin toisto takkuaa. Parin kolmen tunnin vapaaehtoinen työrupeama on tietenkin luksusta kuin vastaavan työn tekeminen päivät pitkät elinkeinokseen, kuten materiaalin alkutuotantomaassa Kiinassa.

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Taide kiertää ja kehittyy

Shoplifterin suurikokoiset teokset vaativat toteutuakseen aina työryhmän perustamista, yhdessä tekemistä ja niihin uppoaa satoja tunteja konkreettista käsityötä. Kiasmassa solmitut osat jatkavat syksyllä kohti uusia, vielä tuntemattomia esityspaikkoja ja saavat jossain vaiheessa seurakseen taas ihan uusia, muualla solmittuja punoksia ja haarautumia.

Helsingistä Shoplifter suuntasi Milanoon toteuttamaan uutta tilaustyötä ja heti sen jälkeen kohti Venetsiaa rakentamaan biennaaliin Islannin paviljonkiin tilattua tilateosta

Kiasmassa vuosi 2019 on hyvän elämän teemavuosi. Kutsumme yleisön myös itse tekemään taidetta ja kokemaan sen iloa ja inspiraatiota tuottavan voiman. Shoplifterin lisäksi, Astu lavalle -näyttelyn toteuttamisessa on mukana satoja vapaaehtoisia kulttuurinystäviä, ja itse näyttely kutsuu museokävijät osallistumaan teoksiin.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS:

Shoplifter – Nervescape VIII

Astu lavalle -näyttely

Kiasma Venetsian biennaalissa

Tutustu teoksiin Kiasma Guidessa.