Kuva: Piia Laita
Kuva: Piia Laita

Hyvä kaveri Marskille

Kaveri on kiva, mutta vielä kivempi on hyvä kaveri. Kävimme 6- ja 7-vuotiaan kanssa arvioimassa Kiasman taidekilpailun ehdokkaat ja mietimme, millainen olisi hyvä kaveri Marskille. Samalla pohdimme ketä varten julkinen taide on.

Okulus muodostuu kahdesta pyöreästä näytöstä, joihin on yhdistetty kamerat. Ne kuvaavat aluetta edessään ja välittävät kuvan reaaliaikaisesti toiselle näytölle. Näin muodostuu suuri, äänetön kuvapuhelin tai virtuaalinen teleportti Kiasman puolelta toiselle.”

Arvio: Teleportti on hyvä, voidaan pikkuveljen kanssa tapella sen välityksellä, eikä kumpaankaan satu.

Running Man koostuu tunnin mittaisista juoksuista, joita toteutetaan vuoden ajan kerran viikossa. Mies tummassa puvussa juoksee Helsingin keskustassa kasvavassa määrin eksyneenä ja hengästyneenä.”

Arvio: Tämä on huono kaveri, kun se vain juoksisi ympäriinsä. Marski jää yksin.

Semaphore tuottaa joka päivä auringonnousun aikaan jättimäisiä saippuakuplia, jotka ilmestyvät museon katolta. Kuplat ovat tuulen ja valon luomia veistoksia, jotka kestävät vain muutaman sekunnin.”

Arvio: Eihän me koskaan olla aamulla täällä, kun ollaan päiväkodissa tai koulussa. Mitä iloa tästä meille olisi?

Alerts-ehdotuksessa vuoden aikana maa Kiasman alla saattaa järkkyä ja repeillä. Ohikulkija huomaa ehkä olevansa jonkin tapahtuman jälkitilanteessa. Hän voi pysähtyä pohtimaan, mitä tarinaa murjotut urbaanin ympäristön kappaleet kertovat, tai jatkaa vain matkaansa.”

Arvio: En kyllä usko että tämän voi toteuttaa.

Discomposition (with a grid) -ehdotuksessa maalattu asfalttikenttä katkaisee ihmisen suhteen maahan ja maisemaan ja pyrkii rajaamaan olemisen ja toiminnan ulkoiseksi järjestykseksi ja suoraviivaisiksi suoritteiksi. Parkkialue tulee kuitenkin tarjonneeksi alustan myös omaehtoiselle toiminnalle ja kohtaamisille.”

Arvio: Äiti, tämä on parkkipaikka. PARKKIPAIKKA!

Watercolour on sykkivä valo-ääni-installaatio, paikkana museon talveksi tyhjennetyt vesialtaat. Hämärän laskeuduttua altaat täyttyvät usvasta, joka valaistaan värein. Tuuli muotoilee ja kuljettaa höyryä mielensä mukaan.”

Arvio: Jos tuuli puhaltaa savun pois, niin missä se teos sitten on?

Ja ketä äänestettiin? Finalisteista valinta kohdistui Okulukseen, erityisesti hyötynäkökulma oli vahva. Hyviä kavereita löytyi myös kilpailuun tulleista ehdotuksista, erityisesti ehdotukset 153 ja 259 sopisivat ystäväksi kaikille.

Marskille kaveri – Kiasman taidekilpailu –näyttely Kiasmassa 27.3. saakka. Kilpailun voittaja julkistetaan Kiasmassa 10.3. Myös yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan näyttelyssä.


Viestintäpäällikkö

Seuraa työkseen mediamaailman myllerryksiä, mutta taidenäyttelyihin valitsee mieluiten seuraksi lapsensa.​