Korakrit Arunanondchai, Painting with history in a room filled with people with funny names 3, 2015. Kuva: Korakrit Arunanondchai

Historian kera huoneessa, joka on täynnä hullunkurisen nimisiä ihmisiä

Miten suomentaa Korakrit Arunanondchain Kiasman näyttelylleen antama nimi with history in a room filled with people with funny names? Mitä se tarkoittaa? Kenties nimi kertoo taiteilijan lähtökohdista ja samalla Kiasmassa nähtävän teoskokonaisuuden teemoista.

Arunanondchai muutti Thaimaasta Yhdysvaltoihin opiskelemaan taidetta. Hän piti yksityisnäyttelyn newyorkilaisessa galleriassa vuonna 2013. Näyttely painting with history in a room filled with men with funny names käsitteli taiteilijan ei-länsimaista identiteettiä.

Tuolloin Arunanondchai oli alkanut kehitellä omaa versiotaan amerikkalaisperäisestä ele- ja toimintamaalauksesta, jonka Jackson Pollock on tehnyt kansainvälisesti tunnetuksi. Ele- ja toimintamaalauksessa taiteilija käyttää kehoaan maalaamiseen. Tähän suuntaukseen on tiivistynyt monella tapaa länsimaisen modernismin yksilökeskeinen, angstinen ja miesvaltainen näkemys taiteesta, ja sitä Arunanondchai halusi näyttelyssään käsitellä.

Korakrit Arunanondchai, painting with history in a room filled with people with funny names 3, 2015. Kuva: Korakrit Arunanondchai

Taiteilija astui omasta kulttuuristaan katsoen outoon, länsimaiseen kontekstiin ja historialliseen jatkumoon – ”hullunkuristen” nimien rinnalle. Arunanondchai näyttelyyn kuuluneella videolla joukko aasialaisia miehiä on asettunut eräänlaisiksi denim-versioiksi Jackson Pollockista, galleriatilan valkoiseen kuutioon polttelemaan tupakkaa ahdistuneen näköisinä.

Korakrit Arunanondchain Kiasman näyttelyn nimestä viittaus maalaamiseen ja taiteen yksilölähtöiseen perinteeseen on tippunut pois. Näyttelyssä nähdään myös Arunanondchain uusi teoskokonaisuus. Sen meditatiiviseen kudelmaan lomittuvat kaikkia globaalisti koskettavat kysymykset ja huolenaiheet: inhimillisen älyn ja muistin kanssa kilpailevat koneet, ilmastonmuutos, hengellisyys ja poliittinen liikehdintä.


Amanuenssi