Karel Koplimets, Case No 13. Waiting for the Ship of Empties. Kuva: Manuel Mägi.

Euroviisuhuumaa Itämeren äärellä

Kiasman Meno-paluu-näyttely esittelee joukon taiteilijoita itäisen Itämeren alueelta: Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Suomesta ja Venäjältä. Euroviisuhuumassa päätimme koota 2000-luvun kohokohdat ja hämmentävimmät viisukappaleet näistä maista.

Voittoon itäisen Itämeren maista ovat yltäneet Viro, Latvia, Suomi ja Venäjä. Tässä euroviisuvoittajat varhaisimmasta tuoreimpaan:

Vuonna 2001 voittoon ponnisti Viron perjantai-illan ilottelulla Everybody esittäjinä Tanel Padar, Dave Benton ja 2XL.

Heti seuraavana vuonna Euroviisut voitti Latvia. Maata edusti Marie N kappaleella I Wanna. Voitto oli Latvialle erityisen mieluinen, sillä maa osallistui Euroviisuihin ensimmäistä kertaa vuonna 2000. Voitto tuli siis kahdessa vuodessa.

Ja sitten oli Suomen vuoro! Paine purkautui vihdoin vuonna 2006, kun voitto saatiin Lordin Hard Rock Hallelujahin tahtiin. Kappale teki aikanaan viisuhistoriaa saamalla piste-ennätyksen ja kampeamalla Suomen viisujen hänniltä eturiviin.

Venäjä taas vei voiton vuonna 2008 Dima Bilanin hyvinkin tunteikkaalla balladilla Believe. Bilan kisasi paria vuotta aiemmin myös Lordia vastaan.

Puola ja Liettua vielä odottavat omaa ykkössijaansa, mutta se ei toki tarkoita sitä, etteikö maista olisi tullut upeita euroviisutulkintoja.

Puolalta yksi mieleenpainuvimmista esityksistä 2000-luvulla on ollut vuoden 2014 Euroviisuissa nähty Donatanin ja Cleon kappale My Słowianie (We Are Slavic). Lavalle tuotiin mm. voikirnu ja pyykkisaavi.

Liettua taas hämmensi mm. ilmakitaroilla vuonna 2010, kun InCulto-niminen yhtye tulkitsi itäisen ja läntisen Euroopan eroja kappaleella Eastern European Funk.

Ihanaa euroviisuviikkoa kaikille. Kohti uusia hittejä!

Meno-paluu-näyttely Kiasmassa 24.3.2019 saakka.

Kirjoittajan FacebookKirjoittajan Twitter

Vieraileva kirjoittaja.