documenta 13:n päänäyttelypaikka Fridericianum Kasselissa. Kuva: Nils Klinger.
documenta 13:n päänäyttelypaikka Fridericianum Kasselissa. Kuva: Nils Klinger.

Euroopan kuuma nykytaidekesä

Tulevana kesänä matkailu avartaa normaalia enemmän, etenkin nykytaiteesta kiinnostuneita. Euroopassa on suurten näyttelyiden vuosi, vaikka Venetsian biennaali tänä vuonna onkin lepovuorossa. Kesän 2012 biennaalien joukkoon kuuluu niin ensikertalaisia kuin alansa klassikkoja.

Kiovassa järjestetään 24.5.-1.7. ensimmäinen kansainvälinen nykytaiteen biennaali ARSENALE 2012. Ukrainalaiset ovat kutsuneet näyttelyn kuraattoriksi brittiläisen David Elliottin, joka on nimennyt sen turhaa vaatimattomuutta vältellen: The Best of Times, The Worst of Times. Rebirth and Apocalypse in Contemporary Art. Runsaan sadan taiteilijan joukkoon kuuluu useita biennaalien kestotähtiä, kuten Ilya ja Emilia Kabakov, Louise Bourgeois, Paul McCarthy ja Bill Viola. Viime aikoina Elliot on nostanut näyttelyissään esiin myös taiteilijoita Keski-Aasian eri maista. Kiovassa ovat esillä Kiasmassa vuonna 2007 nähdystä Tarinakertojien aika –näyttelystä tutut kazakstanilaiset Almagul Menlibaeva, Erbossyn Meldibekov sekä Elena ja Viktor Vorobyev. Suomalaisista ovat mukana Eija-Liisa Ahtila ja Ola Kolehmainen. Nykytaiteen keskus PinchukArtCentre ei kalpene tarjonnallaan biennaalinkaan aikana: siellä on esillä brittiläisen Anish Kapoorin yksityisnäyttely.

Aivan toista biennaalinäyttelyn ääripäätä edustaa Bukarestin 5. nykytaiteen biennaali (25.5.-22.7), jonka kuraattori on skotlantilainen Anne Barlow. Tactics for Here and Now –niminen kokonaisuus sisältää maltillisesti 19 taiteilijan teoksia. Pääosin eri puolilta Eurooppaa kotoisin olevien tekijöiden nimet eivät ole kuluneet puhki muissa biennaaleissa: Abbas Akhavan, Haris Epaminonda, Ciprian Homorodean, Iman Issa, Janice Kerbel, David Maljkovic, Marina Naprushkina…

Seitsemäs Berliinin biennaali päättyy heinäkuun alussa. Puolalaisen taiteilijan Artur Żmijewskin kokoama näyttely painottaa yhteiskunnallista aktivismia. Jo käynti biennaalin verkkosivuilla vastaa kokemusta mielenosoituksen melskeistä. Kuraattori on kutsunut suunnittelutiimiinsä pietarilaisen radikaalin taiteilijaryhmän Voinan. Lisäksi kesän aikana Berliinissä on näyttävästi esillä 15.6. alkaen ARS 95- ja ARS 11 -näyttelyissä mukana ollut chileläinen Alfredo Jaar. Hänen näyttelynsä The way it is. An Aesthetics of Resistance. jakautuu kolmeen paikkaan: Neue Gesellschaft für Bildende Kunst (NGBK), Berlinische Galerie ja Nationalgalerie.

Tänä vuonna on vuorossa myös eurooppalainen nykytaiteen biennaali Manifesta, sen yhdeksäs versio. Eri puolilla Eurooppaa kiertävä näyttely järjestetään tällä kertaa Belgiassa, Genkin entisellä hiilikaivosalueella (2.6.-30.9.). Meksikolainen kuraattori Cuauhtémoc Medina on paikallistanut näyttelyn konseptin kutsumalla mukaan runsaat 35 nykytaiteilijaa toteuttamaan uuden teoksen kyseisen paikan henkeen ja historiaan sovittaen.

Kaikkien suurnäyttelyiden äiti, vuodesta 1955 Saksan Kasselissa järjestetty documenta (9.6.-16.9.) saa tänä vuonna järjestysnumerokseen 13.  Vain joka viides vuosi järjestettävä nykytaiteen katsaus on aina yhtä odotettu ja paljon puhuttu tapahtuma. Monista muista suuren kokoluokan näyttelyistä poiketen se on myös helpommin saavutettavissa, teoksia kun ei ole ripoteltu ympäri kaupunkia, vaan pakattu tehokkaasti Kasselin keskustassa sijaitsevaan muutamaan kohteeseen. Taiteellisena johtajana toimii tällä kertaa Carolyn Christov-Bakargiev. Näyttelyyn kutsuttujen runsaan 160 kuvataiteilijan sekä muiden taiteen ja tieteen alojen edustajien lopullinen nimilista säilynee salaisuutena avajaisiin asti. Sen verran tietoa on jo tihkunut, että joukossa olisi suomalaisista ainakin tiedemies-taitelija Erkki Kurenniemi. Näyttelyn yleisötyössä kokeillaan uusia toimintatapoja: opastuksia hoitavat mm. paikalliset, eri ikäryhmiä ja ammatteja edustavat taiteen maallikot, kuten esimerkiksi 86-vuotias kasselilainen, jolla on omakohtainen kokemus jo aivan ensimmäisestä documentasta.  Kaikkein taiteennälkäisimmät voivat valita opastuksista myös olympiavuoden henkeen sopivan 10 tunnin kestävyyskierroksen!