Tanja Muravskaja Kiasmassa lokakuussa 2015. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Tanja Muravskaja Kiasmassa lokakuussa 2015. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Erimieliset sisaret

Virolaisen Tanja Muravskajan uusi videoteos Kolme sisarta (2015) on mukana Kiasman näyttelyssä Eri mieltä: Nykytaiteen toisinajattelijoita. Videolla kaksi taiteilijan serkkua – tuttavallisesti ”sisarta” – esittävät rauhallisin sanankääntein harkittuja mielipiteitään nykypäivän politiikasta. Serkuksista Julia asuu Venäjällä, Jelena Ukrainassa ja heidän mielipiteensä ovat sen mukaisia, kovin isänmaallisia.

Maailmanpolitiikan kuviot ovat tulehduttaneet Venäjälle, Ukrainaan ja Viroon asettuneiden sukulaisten välit. Ja kuten usein elämässä käy, vastakkaiset näkökannat esitetään videolla yhteen ääneen, toista kuuntelematta: ”Olen pahoillani venäläisten puolesta, he eivät yksinkertaisesti tiedä totuutta.” – ”Ukrainan on vain päätettävä haluaako se olla ystävä Lännen vai Venäjän kanssa.”

Muravskajan videoteoksessa katsojasta tulee se ”kolmas sisar”, jolla on tarjota taas yksi näkökulma kiisteltyyn asiaan. Teoksen nimi johtaa aatokset eittämättä Tšehovin näytelmään Kolme sisarta, sen tapaan kuvata perhepiirin ihmissuhteita sekä raukeiden haaveiden ja todellisuuden välisiä ristiriitoja: ”Kuluu vähän aikaa, ja me poistumme ainiaaksi, meidät unohdetaan, unohdetaan meidän kasvomme, äänemme ja montako meitä oli, mutta meidän kärsimyksemme muuttuvat iloksi niille, jotka tulevat elämään meidän jälkeemme…”

Tanja Muravskaja on ajankohtainen myös kotimaassaan. Marraskuun alussa hänelle myönnettiin Viron ”arsfennica” eli yksityinen Sadolin-taidepalkinto. Eri mieltä –näyttelyn avautumisen yhteydessä lokakuussa Muravskaja sai näkyvyyttä Viron television ETV2-kanavalla kulttuuriohjelma Plekktrumin syvähaastattelussa.

Tanja Muravskaja on mukana myös Tarton taidemuseon näyttelyssä From Explosion to Expanse, joka esittelee virolaista valokuvataidetta yli 20 vuoden ajalta.