Kaverukset, 2011,© 2011 Crystal Eye – Kristallisilmä Oy, Helsinki. Courtesy the artist and Marian Goodman Gallery, New York and Paris, kuva: Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Petri Virtanen
Kaverukset, 2011,© 2011 Crystal Eye – Kristallisilmä Oy, Helsinki. Courtesy the artist and Marian Goodman Gallery, New York and Paris, kuva: Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Petri Virtanen

E=mc2 vai MI:2 ?

Kun näyttely avautuu, aikaa on rajattomasti. Viimeinen aukiolopäivä häämöttää etäällä tulevaisuudessa. Sitten menee viikko, kuukausi, toinenkin… ja yhtäkkiä iskee paniikki. Enää kolme päivää aikaa, ja sitten juuri se näyttely, jonka olin AIVAN VARMASTI aikonut nähdä, sulkeutuu.

Eija-Liisa Ahtilan näyttely Kiasmassa sulkee ovensa sunnuntaina klo 17. Aikaa nähdä yhden nykytaiteen kuumimman nimen näyttely on siis alle 25 tuntia. Tehtävä ei ole mahdoton, sillä jos katsoo kaikki teokset alusta loppuun, aikaa kuluu vain 3,5 tuntia. Mutta kun töissäkin pitää käydä, ja kaupassa. Tehdä ruokaa ja leikkiä lasten kanssa. Hmmm… lasten kanssa?

Päätän noudattaa Eija-Liisa Ahtilan neuvoa: jos et ehdi nähdä kaikkia teoksia, valitse yksi teos, jonka katsot alusta loppuun. Kolmannen kerroksen sisäänkäynnin luona oleva opastaulu helpottaa ajankäytön suunnittelua.

3- ja 5-vuotiaan kanssa valitsemme alusta loppuun katsottavaksi teokseksi neljä minuuttia kestävän Kaverukset, jossa kaksi poikaa ja koira laskevat mäkeä ja hyppäävät laiturilta uimaan Aulangon maisemissa. 22-pistepirkon musiikki kirvoittaa 3-vuotiaalta oman esityksen: BÄNDIBÄNDIBÄNDI HYVÄÄ MUSAA! BÄNDIBÄNDIBÄNDI HYVÄÄ MUSAA!

Aikaa on vielä runsaasti, joten seuraavaksi suuntaamme Vaakasuora-teoksen luo. Luuppina pyörivää teosta voi katsella haluamansa ajan, mutta 5-vuotias keksii teoksen jujun hetkessä: tämä on niin iso kuusi, ettei se ole mahtunut pystyyn.

Vaakasuora, 2011, Courtesy of Marian Goodman Gallery, New York and Paris, © 2011 Crystal Eye – Kristallisilmä Oy, kuva: Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Pirje Mykkänen

Vaakasuora, 2011, Courtesy of Marian Goodman Gallery, New York and Paris, © 2011 Crystal Eye – Kristallisilmä Oy, kuva:
Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Pirje Mykkänen

Aikaa on kulunut vasta kymmenen minuuttia, joten ehdimme hyvin kolmannen teoksen luo. Kalastajat-teos koukuttaa vauhtiveikot, jotka jäävät seuraamaan kalastajien ponnistelua merellä. Josko nyt onnistuisi? Tai nyt? Tai nyt? Jäikö niille nyt nälkä?, kysyy 3-vuotias. Taisi jäädä.

Kalastajat, 2007, kuva: © 2011 Crystal Eye – Kristallisilmä Oy

Kalastajat, 2007, kuva: © 2011 Crystal Eye – Kristallisilmä Oy

Kolmeen teokseen tutustumiseen on kulunut 20 minuuttia. Taide-elämys jää mieleen huomattavasti pidemmäksi ajaksi. Ja vielä ehtii.


Viestintäpäällikkö

Seuraa työkseen mediamaailman myllerryksiä, mutta taidenäyttelyihin valitsee mieluiten seuraksi lapsensa.​