Boan matkassa

Tietoa alkuperäiskansojen kulttuureista voi välittää monin keinoin: nyt ajan hengen mukaisesti myös tietokonepelin muodossa. Huni Kuin: The Way of the Snake  on São Paulon yliopiston toteuttama toiminnallinen peli, jonka voi ladata netistä ilmaiseksi.

Pelissä ohjataan kahta lasta läpi viidakon samalla oppien eläimistä, kasveista ja metsän hengistä. Sen avulla tutustutaan Luoteis-Brasiliassa asuvan huni kuin –kansan kulttuuriin käärmetarinan kautta. Huni kuinien edustajia oli mukana pelin kehittelyssä asiantuntijoina yliopiston antropologien rinnalla. Pelin kielivalikossa on englannin, portugalin ja espanjan ohella huni kuinien oma kieli hatxã kuin eli se käy myös monipuolisesta kielikylvystä.

Juuri huni kuin –kansan kulttuuri on innoittanut brasilialaista kuvataiteilija Ernesto Netoa parin viime vuoden aikana. Tämän kulttuurisen kohtaamisen tuloksia voi kokea vielä kesän yli Kiasman näyttelyssä, jossa siinäkin myyttisellä boakäärmeellä on merkittävä rooli. Käärmeen hahmo ilmenee näyttelyssä konkreettisesti eri tavoin: virkatun kupolitilan boan pään muotoa lainaavassa rakenteessa, puuvillakuteesta nidotussa graafisessa seinäpiirustuksessa sekä vanerista leikatussa luikertelevan muotoisessa penkissä. Neton näyttelyssä voi tehdä monta mielikuvitusmatkaa boan matkassa.