Biennaalien syksy

ethridge

Syyskuussa avautuu useampikin kansainvälinen taidebiennaali. Niiden yleisteemat ovat monista aikaisemmista näyttelyistä tuttuja, kuten taide ja aktivismi, julkisen tilan rooli sekä erilaiset tarinoiden kerrontatavat.

Syyskauden aloittaa järjestyksessään seitsemäs Göteborgin nykytaiteen biennaali (7.9.-17.11.). ”PLAY! Recapturing the Radical Imagination” –nimisen kokonaisuuden teemana on pelin ja leikin suhde nykytaiteen poliittisiin sisältöihin ja aktivismin eri muotoihin. Mukana on mm. Kiasman ARS 11-näyttelystä tuttu nigerialaissyntyinen taiteilija Otobong Nkanga.

Lyonin biennaali (12.9.-5.1.) on saanut nimekseen kepeän arvoituksellisesti ”Meanwhile…suddenly, and then”. Sen on kuratoinut Oslon Astrup Fearnley -museon johtaja Gunnar B. Kvaran. Teemana ovat kerronnan eri ilmaisukeinot kuvataiteessa. Pitkässä taiteilijalistassa on mukana Kiasmassa vuonna 2011 ratsastajapatsaineen esiintynyt eteläafrikkalainen Mary Sibande, joka käyttää luomaansa fiktiivistä Sophie-nimistä hahmoa tarinoidensa tulkkina. Biennaalin osana on erityisprojekti ”Chez moi”, jossa taiteilijat toteuttavat teoksiaan kymmeniin yksityiskoteihin Lyonissa.

Samoihin aikoihin avataan 13. Istanbulin biennaali (14.9.-10.11), jonka otsikkona on kysymys “Mom, am I barbarian?”. Se on lainattu turkkilaisen runoilijan Lale Müldürin samannimisestä kirjasta. Temaattinen päänäyttely keskittyy julkiseen tilaan poliittisena näyttämönä ja taiteen rooliin demokratian eri muodoissa, sivistyksestä barbariaan. Kaiken kaikkiaan ajankohtainen aihe, ajatellen Turkin tai Egyptin sekä monien muiden lähialueiden maiden nykytilannetta, jossa politiikkaa tehdään joukkovoimin kaduilla. Istanbulissa näyttelypaikkoina on tarkoitus käyttää tyhjäksi jääneitä julkisia rakennuksia, kuten kouluja, postitoimistoja, rautatieasemia ja sotilasrakennuksia. Biennaalin aikaan (16.-18.8.) saa ensi-iltansa myös kansainväliset taidemessut ArtInternational Istanbul.

Naapurimaassa, kriisien Kreikassa on esillä 18.9.-31.1. neljäs Thessalonikin nykytaiteen biennaali, jonka päänäyttelyyn on kutsuttu mm. Kiasmassa 18.8. asti esillä ollut romanialainen Dan Perjovschi ja hänen taiteilijapuolisonsa Lia.

Moskovan 5. nykytaiteen biennaalin (19.9.-20.10.) päänäyttely on saanut nimekseen “More Light”. Se tulee esille Maneesi-näyttelyhalliin Kremlin naapuriin. Totuttuun tapaan biennaaliin aikana järjestetään lukuisa määrä näyttelyitä eri puolilla kaupunkia ja osin Moskovan ulkopuolellakin. Yksityisnäyttelyä on kutsuttu pitämään mm. puolalainen Miroslaw Balka, amerikkalainen käsitetaiteen klassikko John Baldessari, itävaltalainen Erwin Wurm sekä paraikaa Venetsian biennaalissa – joka on avoinna aina 24.11. saakka – Venäjää edustava Vadim Zakharov. Biennaalin aikana Moskovassa Gorkin puiston lammessa seilaa Ilya ja Emilia Kabakovin suvaitsevaisuusteos “Ship of Tolerance”, jonka purjeet on koottu sadoista moskovalaisten lasten tekemistä maalauksista. Kabakovit ovat esillä myös Moskovan multimediataiteen museossa näyttelyssä ”Utopia and Reality?” yhdessä avantgardekonkari El Lissitzkyn kanssa (17.9.—17.11.). Moskovassakin samaan aikaan biennaalin avajaisviikon kanssa järjestetään kansainväliset taidemessut (19.-22.9.).