Benin sai biennaalinsa

Biennaalin ensimmäiset ulkomainokset Cotonoussa. Kuva ©Stephan Köhler

Marraskuun 8. päivänä avattiin Beninissä Afrikan mantereen uusin taidebiennaali. Sen edeltäjiin läntisessä Afrikassa kuuluvat Dak’art-biennaali Senegalissa ja Bamakon kansainvälinen valokuvabiennaali Malissa.

Beninin biennaalin tavoitteena on luoda kontaktiverkostoja ja toimiva yhteistyömalli paikallisten ja ulkomaisten nykytaiteen toimijoiden välille. Maan nykytaidetta ovat jo vuosien ajan tehneet tunnetuksi kansainvälisesti Meschac Gaba, Georges Adéagbo ja Romuald Hazoumé – kaikki myös Kiasman näyttelyistä tuttuja taiteilijoita. Nyt olisi ajatuksena saada Euroopassa ja muilla mantereilla runsain joukoin risteilevä kansainvälinen taideyleisöä vuorostaan Beniniin. Paikallista yleisöä houkutellaan biennaalin näyttelyihin vapaalla sisäänpääsyllä.

Biennaalia mainostetaan nimenomaan kansainvälisenä tapahtumana, jonka kontekstina on Benin. Teoksia tulee esille myös kaduille, näyteikkunoihin ja entiseen supermarkettiin. Cotonoun lisäksi biennaalin näyttelyitä on muissakin kaupungeissa: Abomey, Ouidah ja Porto Novo.

Mukana biennaalin suunnittelutyöryhmässä on ollut myös Cotonoun yliopiston taidehistorian opiskelijoista koottu ryhmä. Biennaalin kuratoinnissa onkin pyritty luomaan avoin, horisontaalinen malli, jossa paikalliset tahot ovat samanarvoisessa asemassa muualta päin maailmaa hankkeeseen mukaan kutsuttujen asiantuntijoiden kanssa.

Kiasman ARS 11 –näyttelyssä mukana olleista taiteilijoista Beninin biennaalissa ovat mukana paikallinen tähti Georges Adéagbo sekä nigerialainen Otobong Nkanga ja kamerunilainen Barthélemy Toguo. Cotonoussa, osana biennaalin kaupunkitaideprojektia, on esillä myös neljännen ARS 11 -näyttelyn taiteilijan, chileläissyntyisen Alfredo Jaarin neonvaloteos CULTURE = CAPITAL, jonka hän on suunnitellut yhteistyössä Georges Agéagbon kanssa.

Cotonoun UAC-yliopiston taidehistorianopiskelijat biennaalin suunnittelupalaverissa: (vas.) Job Gbesso, Richard Gbetey, Beaugard Koukpaki, Damien Odelou, David Gnonhouevi ja Esther Vihounkpan. Kuva ©Stephan Köhler

Biennale Regard Benin 2012 ja sen päänäyttely Inventing the World: The Artist as Citizen ovat avoinna 13.1.2013 saakka.