Avantgarde elää

Sasu Ripatti ja Vito Acconci Kiasmassa 19. elokuuta 2013. Kuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

Sasu Ripatti ja Vito Acconci Kiasmassa 19. elokuuta 2013. Kuva: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

Tänä vuonna Helsingissä on vieraillut eri yhteyksissä useampikin amerikkalaisen avantgardetaiteen edustaja, kuten Yoko Ono, Patti Smith ja Philip Glass. Elokuvantekijä Jonas Mekasin neljä filmiä on lisäksi katsottavissa Kiasmassa 29. syyskuuta saakka.

Tunnettu kuvataiteilija Vito Acconci (s. 1940) puolestaan vieraili Kiasmassa sateisena elokuun maanantaina suunnittelemassa tulevaa esitysteostaan. Se tullaan kokemaan Kiasmassa lauantaina 16. marraskuuta. Yhteistyökumppanina Acconccilla on suomalainen nuoremman polven äänitaiteilija Sasu Ripatti eli Vladislav Delay (s. 1976), elektronisen musiikin tekijä, esittäjä ja tuottaja.

Vito Acconcia yhdistää Kiasmaan hänen läheinen suhteensa arkkitehti Steven Holliin. He ovat mm. suunnitelleet yhteistyössä New Yorkiin 1990-luvun alussa saneerauksen galleriatilaan Storefront for Art and Architecture. Se tunnetaan eritoten julkisivustaan, jonka seinäluukut voidaan tarvittaessa avata.

Runoilijana uransa 1960-luvulla aloittanut Acconci tuli tunnetuksi performanssi-, video- ja käsitetaiteilijana. 1980-luvun lopulta lähtien hän on keskittynyt maisemasuunnitteluun ja arkkitehtuuriin. Kiasman kokoelmissa oleviin Acconcin 1970-luvun videoteoksiin voi tutustua uudessa kokoelmanäyttelyssä 27. syyskuuta alkaen.

Samaan sukupolveen kuuluvan suomalaisen avantgarden pioneerin Erkki Kurenniemen (s. 1941) monipuoliseen tuotantoon on Kiasmassa mahdollisuus perehtyä 1. marraskuuta lähtien, näyttelyssä Kohti vuotta 2048. Hienoa, että tänä päivänä vielä aktiivisesti toimivien 70-, 80- ja jopa 90-vuotiaiden taiteilijoiden tekemiset kiinnostavat ja innoittavat nuorempia tekijöitä.