Sädekehistä - täydellisen politiikka. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Sädekehistä - täydellisen politiikka. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Aune Kallinen on yhdessä eri mieltä

Kiasman Eri mieltä – nykytaiteen toisinajattelijoita -näyttelyn teemoihin liittyy myös Kiasma-teatterin syksyn ensimmäinen ensi-ilta Sädekehistä – täydellisen politiikka.

Esitystapahtuman ohjaajan, esitystaiteilija Aune Kallisen työskentelyn kantavana teemana on moniäänisyys: hänelle relevantti kysymys ei ole se, mikä minä itse olen, vaan se miten me toimimme yhdessä.

Sädekehistä – täydellisen politiikka käsittelee sitä, minkä äärelle kokoonnumme ja erityisesti se, miten kokoonnumme. « Me » ei tarkoita Kallisen työssä pelkästään ihmisiä, vaan kaikkia elollisia: tilassa nähdäänkin esiintyjien ja yleisön lisäksi myös muiden muassa puita.

Kalliselle tila on erityisen poliittinen käsite. Sädekehistä-teos on tutkimus siitä, millaisia tiloja synnytämme ja miten yleisö ottaa tilan haltuun. Esitys itsessään ei vaadi erityistä katsojuutta, vaan tapahtuman osallistujat voivat etsiä itse omat paikkansa ja reittinsä, joita ei pyritä kontrolloimaan. Samassa tilassa hengittävät olennot muodostavat jokaisen esitystapahtuman aikana ainutlaatuisen ekosysteeminsä.

Kuvat: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kuvat: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Teoksellaan Kallinen kysyy, miten voimme toimia yhdessä olematta kuitenkaan yksimielisiä ja minkälaisia tapoja voi luoda sille, että olemme monenlaisia – moniäänisiä ja erimielisiä – mutta olla silti yhteydessä toisiimme sietäen sen, ettemme jaa samoja näkemyksiä.

Sädekehistä on hienovarainen ehdotus tavasta olla olemassa, johon jokainen katsoja tarttuu omalla tavallaan. Kallinen ja hänen työryhmänsä onnistuu luomaan tilan, jonne jokainen on tervetullut sellaisena kuin on – ja on omana itsenään tärkeä. Näinä aikoina Kallisen ajatukset tuntuvat erityisen radikaaleilta.

Sädekehistä – täydellisen politiikka Kiasma-teatterissa vielä 7. ja 9.10. klo 18:00.
Eri mieltä – nykytaiteen toisinajattelijoita -näyttely avautuu yleisölle 9.10.


Tuottaja, URB-festivaali

All the world's a stage.