Kolme lasta Kiasman ARS17-näyttelyssä.
Mitä täällä on tapahtunut? Julia Varelan teos saa uusia selityksiä Kiasma-monsterin reitillä. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Astu Kiasma-monsterin reitille!

Kun taidetta katsoo lapsen kanssa, esiin aukeaa kokonaan uusi todellisuus. Taiteilijan leikkaamat kaapelipätkät muuttuvat sushipaloiksi. Vääntyneiden tv-ruutujen ääressä saattaa kuulla, miltä lapsesta tuntuu pelin häviäminen.

Kiasman kolmas kerros kutsuu lapsia seuralaisineen etsimään Kiasma-monsterin teosvalintoja. Kartan avulla suunnistamalla voi löytää tiensä niin kiemurtelevien matojen kuin jättimäisen verhonkin luo.

Reitti johdattaa lapset ja aikuiset taiteen äärelle pienten apukysymysten ja tehtävien avulla. Monsteria reitillä ei sen sijaan kohdata – sen voi rakentaa omassa mielessään juuri niin hurjaksi tai suloiseksi kuin haluaa. Ja jos oikein kovasti uskoo, voi monsterista toki nähdä vilahduksen talon arkkitehtuuria tutkimalla.

Kiire on taide-elämyksen pahin vihollinen.

Kiasma-monsterin reitillä ei haittaa, jos teoksia ei heti ymmärrä. Niitä voi silti ihmetellä ja tutkia. Ehkä ymmärtäminen voikin olla ennemmin yhteistä keskustelua kuin ehyt tulkinta.

Kiasma-monsterin reitti on kutsu hassutteluun ja yhteiseen taideteosten tarkasteluun. Seinällä olevien luukkujen takaa paljastuu kysymyksiä, joita iso ja pieni voivat pohtia yhdessä.

Aina taide ei kuitenkaan ole hauskaa tai vitsikästä. Monsterin reitillä sopii myös pysähtyä ja hiljentyä, sillä kiire on taide-elämyksen pahin vihollinen. Tapa, jolla taideteosta katsoo, kertoo aina myös siitä, millaisia itse olemme. Siksi taideteosten tarkastelu yhdessä pienen ihmisen kanssa mahdollistaa sykähdyttäviä kohtaamisia.

Tervetuloa Kiasma-monsterin reitille!

Koe ARS17 lasten kanssa! Lue vinkit museokäynnille

Nämä teokset löydät Kiasma-monsterin reitin varrelta

Monsteritutkijan kierros, draamaopastus lapsille

Amanda Manner
Taidekasvattaja


Vieraileva kirjoittaja.