ARS 11 yhdessä tehden

Vaikka Kiasman ARS 11 -näyttely Helsingissä lähenee loppuaan, eri puolilla Suomea tapahtuu vielä. Kajaanin taidemuseossa on esillä marraskuun loppuun Täällä Afrikka -näyttely, joka on toteutettu yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ja K.H. Renlundin museon kanssa. Esillä on myös taiteilija Anne Siirtolan yhteisötaideprojekti Nälkämaan laulu, jonka taiteilija toteutti kajaanilaisten maahanmuuttajien kanssa. Oulussa ARS 11 -kokonaisuuteen liittyvät näyttelyt ovat esillä vuoden 2012 alkuun asti. Taidemuseolla nähdään Hämeenlinnasta Ouluun jatkanut näyttely Afrikan Tähtiä sekä eteläafrikkalaisen Jodi Bieberin valokuvia. Myös Oulussa hankkeet on toteutettu yhteistyössä paikallisten tahojen sekä valtakunnallisten toimijoiden kanssa.

Yhteistyö eri toimijoiden ja kulttuurilaitosten välillä onkin osoittautunut ARS 11 -satelliittinäyttelyiden tärkeimmäksi voimavaraksi. Kansainvälisiin yhteistyöhankkeisiin on helpompaa lähteä mukaan, kun ne tehdään joukolla. Yksittäisen toimijan voimavarat ja taloudelliset resurssit riittävät harvoin kovin pitkälle, kun projektiin sisältyy muun muassa ulkomaankuljetuksia ja ulkomaisten taiteilijoiden matkoja. ARS 11 -satelliittiprojektin myötä taidemuseot ja valokuvakeskukset löysivät uusia kumppaneita tai herättelivät vanhoja yhteistyösuhteita uudelleen. Mukanaolo yhteisen laajan projektin toteuttamisessa on toiminut myös hyvänä oppimisalustana uudelle, kun kokemuksia on vaihdettu suuntaan jos toiseenkin kansainvälisen näyttelytyön kiemuroista.

Hienoa on myös se, kuinka monessa kaupungissa ympäri Suomen ARS 11 -satelliittinäyttelypaikkojen innoittamana paikallinen kulttuurisektori on lähtenyt innostuneena mukaan yhteiseen Afrikka-teemaan useammankin kuukauden ajaksi. Hämeenlinnassa Afrikka-teema oli mukana Art-Häme viikoilla, ja samoin Kouvolassa teema laajeni kaupunkiin myös taidemuseon ulkopuolisiin tapahtumiin. Oulussa kulttuurisektorin toimijat polkaisivat yhdessä pystyyn kokonaisen Afrikka Oulussa -tapahtumasarjan, joka levittäytyi taidemuseon ja Pohjoisen valokuvakeskuksen ohella myös muihin kulttuurilaitoksiin.

ARS 11 -satelliittinäyttelyiden hanke osoittautui toimivaksi verkostoksi, jossa asioita tehdään yhdessä tietoja ja kokemuksia vaihtaen, ja yhteisiä projekteja tehden. Kiasmalle hankkeen erityinen rikkaus on ollut siinä, että olemme sen myötä saaneet 11 erilaista näkökulmaa oman ARS 11 -näyttelymme rinnalle; se, mitä nähdään Kiasma-rakennuksessa, onkin vain osa koko ARS 11 -kokonaisuuden sisällöstä.  Toisenlaisia näkökulmia teemaan on ollut, ja on osin edelleen, esillä Hämeenlinnassa, Kajaanissa, Kokkolassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Maarianhaminassa, Oulussa, Tukholmassa ja Turussa.

On ollut kiinnostavaa kuulla, kuinka valittu teema ja sen pohjalta toteutettu näyttely ja tapahtumat on otettu yleisön puolelta vastaan eripuolilla maata. Monet näyttelypaikat ovat keränneet lähes ennätysyleisöjä, joten vaikuttaa siltä, että hanke on ollut varsin onnistunut.

Kati Kivinen, amanuenssi


Amanuenssi

Kuratoi somessa, museossa ja kotona.