Nestori Syrjälä, Latourian Litany 1 (Plate 20 kg), 2015. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Anteeksi, mutta painoissani on Itämerta

Viime syksynä Kallion Sorbus-galleriassa oli esillä Nestori Syrjälän (s. 1983) Fit-niminen näyttely. Katsoja kohtasi siellä erilaisia kuntoiluvälineitä: levypainoja, telineitä, hyppynarun, urheilupaidan… Nämä tutut esineet oli kuitenkin toteutettu erikoisia materiaaliratkaisuja käyttäen.

Esimerkiksi Levypainojen rauta oli korvattu kokonaisella joukolla muuta materiaalia – taiteilijan listauksen mukaan: asvaltti, aurinkovoide, Itämeri, Primodur 100, toimistotuoli, huonepöly, hätäpeite, jäkälä, Magsafe-virtalähde, heinäverkko, eurokolikot. Mitä ihmettä?

Syrjälä on jo pidempään ollut kiinnostunut erilaisista tulevaisuusvisioista. Yksi tulevaisuuden haaste tulee olemaan uusien energiamuotojen löytäminen. Sen myötä myös moni nykyihmiselle tuttu asia tulee muuttumaan. Sorbus-gallerian haastattelussa Syrjälä on kertonut rakentaneensa galleriaan ”jonkinlaisen romahduksen ja uuden alun jälkeisen fitness-salin”.

Nestori Syrjälä, Latourian Litany 3 (Jump Rope), 2015. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Nestori Syrjälä, Latourian Litany 3 (Jump Rope), 2015. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Teoksissa käytettyjen materiaalien runsaus kertoo uudesta ajasta, jolloin rauta ei ole enää itsestäänselvyys. Teossarjan nimi Latourian litany on sisältää viittauksen sosiologi Bruno Latouriin. Sen taustalla on ajattelu, jossa yritetään laajentaa ihmiskeskeistä näkökulmaa. Entäpä jos me ihmiset olisimme samanarvoisia kaikkien muiden asioiden joukossa, osana litaniaa? Tai toisin päin, entäpä jos erilaiset esineet ja asiat eivät olisikaan vain jotain massaa, vaan koostuvat erinäisistä enemmän tai vähemmän tunnistettavasti esineitä ja asioista? Tällöin kuntosaliharjoituskin voi muuttua kiinnostavaksi jälleennäkemiseksi minun ja toimistotuolin välillä.

Nestori Syrjälä Latourian litany -sarjan levypainot ja hyppynaru nähdään Kiasman huhtikuussa avautuvassa kokoelmanäyttelyssä.


Amanuenssi

Tekee taiteesta filosofiaa ja filosofiasta taidetta.