Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Anna tunnelman viedä

Ragnar Kjartanssonin The Visitors -teos vaikuttaa väkevimmillään, kun sille malttaa antaa tarpeeksi aikaa. Monet teos on yllättänyt.

Juuri nyt voit viettää Kiasmassa taiteen laatuaikaa Ragnar Kjartanssonin The Visitors -videoteoksen parissa. Tämä  vanhassa kartanossa kuvattu musiikillinen performanssi ja elokuvallinen konsertti vaikuttaa väkevimmillään, jos maltat antaa sille tarpeeksi aikaa. Teoksen pariin voit paeta arkikiireitä ja antaa tunnelman viedä mukanaan.

Jäin odottamaan teoksen alkamista uudelleen ja yllätyin, kun tajusin sen kestäneen yli tunnin, ja että viivyin siis yli kaksi tuntia tämän yhden kappaleen parissa aivan huomaamattani.

Luuppina toistuvaan esitykseen voi tulla milloin vain, sillä runsaan tunnin mittainen kuva- ja äänimateriaali perustuu toistoon ja muunnelmiin. Teoksen juoneen pääsee mukaan, on turha stressata näkemättä jääneestä alusta tai lopusta. Itse videoiden ohella on kiinnostavaa seurata samaan aikaan paikalla olevaa muuta yleisöä: tunnepitoinen kokemus on yhteinen, mutta samalla yksityinen, kaikilla omanlaisensa.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Kaikkia kankaita on mahdotonta nähdä samaan aikaan ja näin viedään mahdollisuus ’täydellisen’ kokemuksen illuusioon. Pakotetaan heti kokemaan hetki ihan vain hetkenä.

The Visitors -teoksen reaaliaikaisuutta korostaa sen kuvakerronnassa hiljalleen tapahtuva rytminvaihdos. Muusikot, yksi toisensa perään, jättävät soittimensa ja poistuvat huoneistaan. Lopulta he katoavat ulos kartanoa ympäröivään vehreään maisemaan, vain yhteislaulu jää hiipuen soimaan. Samaan aikaan kuvaaja käy huone huoneelta sulkemassa kamerat ja valkokankaat pimenevät yksi toisensa jälkeen. Ennen ja jälkeen varsinaisen musiikkiesityksen tapahtuvat toimet vievät joltisenkin aikaa, koska kävelymatka ison kartanon eri tiloista ja kerroksesta toiseen kestää.

Vastaava kuvamateriaali olisi klassisempaan elokuvalliseen ilmaisuun pyrkivässä teoksessa todennäköisesti leikattu pois. Samoin kuin ne otokset, jolloin pimeille valkokankaille ilmestyy rauhallisessa tempossa kuvia muusikoista, jotka huutelevat toisilleen ja virittelevät esitystään alkavaksi. Nämä arkiset kohtaukset vahvistavat videon luomaa tunnetta läsnäolosta aidossa hetkessä ja oikeassa ajassa.

…katsoja voi ottaa hetken aikaa maailman sellaisenaan.

Jari-Pekka Vanhala

Lihavoidut otteet lainattu Lukupino-blogin arviosta The Visitors -teoksesta 27.11.2019
Ragnar Kjartanssonin The Visitors -näyttely Kiasman 5. kerroksessa 11.10.2019 – 2.2.2020.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

The Visitors on teos, joka liikuttaa

Pohjoinen ahdistus on punaista