Ane Graff tekee työhuoneellaan Oslossa materiaalikokeiluja, joiden tuloksia hän käyttää veistoksissaan. Kuva: Pirje Mykkänen

Ane Graff käynnistää teoksissaan tulehdustiloja

Taiteilija Ane Graffin teoskokonaisuus Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyssä rinnastaa ihmiselimistön tulehdustilat yhteiskuntamme suuriin kriiseihin. Herkän teoksen materiaaliluettelo on herättävää luettavaa.

Norjalainen Ane Graff hyödyntää taiteessaan luonnontieteiden kuten mikrobiologian ja kemian menetelmiä. Hän käynnistää materiaaleissa kemiallisia reaktioita, jotka muokkaavat teosta. Muutos saattaa jatkua vielä näyttelyn aikana.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Tulehdustiloja-installaatio koostuu kolmesta lasikaapista, joiden sisällä on pienempiä veistoksia. Teosten mittavaan materiaaliluetteloon kuuluu aineksia koralleista ja mullasta elintarvikkeiden lisäaineisiin, kosmetiikkaan ja ilmansaasteisiin – jokapäiväisiin aineisiin, joilla on suora yhteys ihmisen kehoon.

Teoksen materiaalilistaa.

Ihmisessä suoliston bakteeritasapainon järkkyminen saa aikaan kroonisia tulehduksia. Elimistön mikrobit torjuvat vieraita uhkia, mutta joskus torjunta kohdistuu virheellisesti elimistön omia kudoksia kohtaan. Tätä kutsutaan autoimmuuni-ilmiöksi. Yhdessä kaapissa esillä on vehnän tähkiä. Vehnä on samaan aikaan keskeinen ravinnonlähde, mutta monien elimistölle myös haitallinen ruoka-aine.

Teoksen nimi on monimerkityksinen. Elimistön tulehdustilassa kommunikaatio kehon eri osien välillä häiriintyy. Taiteilija ajattelee, että jatkuvan talouskasvun tavoittelu, energiankulutus ja ilmaston lämpeneminen ovat ajaneet myös maailman tulehdustilaan.

Ane Graffin materiaalikokeiluja. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Ane Graff esittelemässä kokeilujaan näyttelyn kuraattorille Piia Oksaselle. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Taiteilija ajattelee, että jatkuvan talouskasvun tavoittelu, energiankulutus ja ilmaston lämpeneminen ovat ajaneet myös maailman tulehdustilaan.

Ane Graffin teoskokonaisuus Tulehdustiloja on esillä Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyssä Kiasman neljännessä kerroksessa 16.8.2020 asti.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Taiteilijapari nabbteerin teoksissa eletään ötökän elämää

Ingela Ihrmanin jättikokoiset merileväteokset muistuttavat kaiken elämän perustasta

Kohti Venetsian biennaalia – kurkistus teoksiin ja taiteilijoiden työhuoneisiin


Vieraileva kirjoittaja.