Amsterdamin uusi amme

Kuva: John Lewis Marshall

Syyskuun lopulla vietettiin Amsterdamissa Stedelijk-museon laajennusosan valmistujaisia. Hollantilaisen arkkitehtitoimiston Benthem Crouwel Architectsin suunnittelemaa 12 000 neliön uudisrakennusta on jo ehditty kutsua lempinimillä ”lentävä jättiläisnunna” ja ”kylpyamme”.

Veistoksellinen valkea muoto onkin täydellinen vastakohta museon vanhemmalle osalle, punatiiliselle 1800-luvun lopun rakennukselle. Uuden tulokkaan maastoutuminen maisemaan ottaneekin jonkin aikaa. Koskemattoman valkoiseksi jätetyt suuret ulkopinnat, vailla näyttelymainoksia tai logoja, erottuvat raikkaasti vanhemmasta rakennuskannasta ja tekevät museosta taatusti helposti tunnistettavan jo kauempaakin katsottuna.

Kuva: John Lewis Marshall

Vuodesta 2003 tähän päivään Stedelijk-museo sijaitsi väliaikaisissa tiloissa. Kunnostetun vanhan museon ja uudisrakennuksen avaaminen siirtyi useaan otteeseen johtuen budjettileikkauksista, arkkitehdin vaihtumisesta ja monista muista käytännön ongelmista. Pitkästä toteutusajasta johtuen valmiin valkoisen rakennuksen on kritisoitu edustavan jo syntyessään menneisyyttä, taloudellisen nousukauden hulppeaa rakentamistyyliä, joka näyttäytyy nyt liian korskeana talousongelmien ja vähenevien kulttuuritukien kurittamassa maassa ja maanosassa: ”a lovable relic of a go-go era in museum design”, kuten arkkitehtuurikriitikko Christopher Hawthorne on asian ilmaissut. Samoin kuin monessa muussa maassa Hollannissakin julkisen rahoituksen varassa elävät kulttuuritoimijat ovat taloudellisessa ahdingossa.

Paraikaa Stedejlik-museossa on esillä jo edesmenneen amerikkalaistaiteilijan Mike Kelleyn retrospektiivi, joka on toteutettu yhteistyössä Pariisin Pompidou-keskukseen, New Yorkin PS1 -museon ja Los Angelesin nykytaiteen museon kanssa. Stedelijk-museo pyrkii taas vuosien tauon jälkeen taidemuseoiden kansainväliseen kärkikaartiin.