Brian Eno, Memory Flowers, 1999. Kuva: Kansallisgalleria/Petri Virtanen
Brian Eno, Memory Flowers, 1999. Kuva: Kansallisgalleria/Petri Virtanen

Ambientin lähteillä

Kiasman kokoelmanäyttelyn yksi teos koostuu soivista kukista. Kyseessä on tunnetun muusikon, tuottajan ja mediataiteilija Brian Enon teos Muistikukat. Kun kukkien puoleen kumartuu, niin kuulee niistä kantautuvan etäisen, hieman särisevän ambient-soinnin.

Vuonna 1975 Brian Eno oli glamrockin keskeisiä hahmoja ja työskenteli muun muassa David Bowien kanssa. Eräänä myöhäisenä yönä hän oli palaamassa studiolta kotiin. Uudet kappaleet soivat päässä, eikä hän huomannut varoa lähestyvää taksia. Auto töytäisi Enoa rajusti, ja hän kolhi päänsä verille.

Pitkän toipumisajan aikana Eno ajautui sattuman kautta musiikillisesti täysin uusille urille. Kerran hän laittoi levyn soimaan vahingossa liian hiljaiselle. Vain aavistuksenomaisesti kuuluva musiikki sekoittui sateen vihmontaan ikkunalautaa vasten, ja yhtäkkiä Eno tajusi kuulevansa ja aistivansa hetken tunnelman täysin uudella tavalla.

Jatko onkin historiaa. Brian Eno sävelsi seuraavaksi ensimmäisen tunnetun ambient-levyn, Ambient 1: Music for Airports. Sen syntymiseen vaikutti taiteilijan oma lentopelko ja tarve löytää ikävystyttävään ja samalla levottomaan lentokenttätunnelmaan musiikillinen lääke.

Äänillä ja musiikilla onkin todettu olevan suora yhteys tunteisiimme ja aivojemme eri osiin. Musiikki aktivoi eri aivotoimintojamme, rauhoittaa tai kiihdyttää, edistää oppimista ja lieventää stressiä. Musiikki voi auttaa myös muistamaan: se tuo takaisin jo kadotettuja hetkiä ja virittää meidät toisille taajuuksille.

Brian Enon Muistikukkia voi käydä katsomassa ja kuuntelemassa Kiasman kokoelmanäyttelyssä 29.1.2017 asti.

Lähde: Telegraph, 5.1.2016

Kirjoittajan Twitter

Intendentti