Alaston Austria

© Leopold Museum im MQ/APA-Fotoservice/Schedl

Alastomat miehet ovat vallanneet Itävallan! Tosin vain kuvina: Wienin Leopold-museossa avattiin 19. lokakuuta näyttely Nackte Männer (Alastomia miehiä) ja Linzin Lentos-museossa nähdään 26. lokakuuta alkaen samaa aihetta käsittelevä näyttely Der Nackte Mann (Alaston mies). Molemmat näyttelyt sisältävät yli 300 teosta ja niiden aikajana kulkee 1800- ja 1900-luvuilta tähän päivään.

Lentos-museossa on samaan aikaan esillä myös toinen maskuliinisuutta käsittelevä teemanäyttely Vollmilch – Der Bart als Zeichen (Täysmaitoa – Parran merkityksistä). Aihetta lähestytään feminististen tulkintojen ja parran ikonografian kautta sekä partaan liittyvien kansallisten, etnisten ja uskonnollisten viittausten näkökulmasta: kyllä, naamakarvoistakin saa koottua monipuolisesti ihmistä ja yhteiskuntaa peilaavan näyttelyn.

Wienissä Leopold-museon pihalle Alastomia miehiä -näyttelyn yleisömagneetiksi installoidusta valokuvaveistoksesta Mr. Big on jo tullut suosittu kuvauskohde ja poseerauspaikka. Salzburgilaisen Ilse Haiderin neljä ja puoli metriä korkea teos esittää nuorta lepäävä adonishahmoa, tietty vailla rihman kiertämää, mikä on synnyttänyt herkimmissä kadulla kulkijoissa mielipahaa.

Vielä negatiivisempaa palautetta on herättänyt Wienin katukuvaan ilmaantuneet näyttelyn mainosjulisteet, joiden kuva-aiheena on ranskalaisen taiteilijaparin Pierre & Gillesin valokuvateos Vive la France. Siinä kolme iholtaan eriväristä jalkapalloilijaa poseeraa vain sukat ja pelikengät yllään. Useista paheksuvista valituksista johtuen museo joutui peittämään punaisella teipillä pelaajien strategisimmat paikat sadoissa ulkojulisteissa.

Yksi Alastomia miehiä -näyttelyn kuraattoreista, 86-vuotias Elisabeth Leopold ei ymmärrä näistä kuvista noussutta hälyä: ”Olen ammatiltani lääkäri ja elänyt 60 vuotta avioliitossa, joten älkää tulko sanomaan minulle, että en saisi esitellä alastomia miehiä.”

Ennakkoluuloton museo on aiemminkin säväyttänyt alastonaiheella. Vuoden 2005 hellekesänä Leopold-museoon pääsi ilmaiseksi, jos saapui alastomana. Ujoimmille suvaittiin uima-asu. Näyttelyn, jossa oli esillä itävaltalaisklassikot Klimt, Schiele ja Kokoschka, nimenä oli asiaan kuuluvasti ”Alaston totuus”.

Leopold Museum, Wien: Nackte männer von 1800 bis heute 28.1.2013 saakka. www.leopoldmuseum.org

Lentos Kunstmuseum Linz: Der Nackte Mann ja Vollmilch – Der Bart als Zeichen 17.2.2013 saakka. www.lentos.at