W A U H A U S: The Church of Internet
W A U H A U S: The Church of Internet

Ajasta ikuisuuteen somessa

Tämän vuoden URB-festivaalin alussa tulee Kiasma-teatterissa ensi-iltaan helsinkiläisen W A U H A U S -kollektiivin uusi teos The Church of Internet. Viime vuonna perustettu ryhmä koostuu joukosta nuoria teatterin, tanssin ja esitystaiteen ammattilaisia. He toteuttavat teoksia eri kokoonpanoilla ja kutsuvat usein mukaan myös vierailevia taiteilijoita. The Church of Internet -teoksen toteuttavat Samuli Laine, Jussi Matikainen, Aku Meriläinen ja Jarkko Partanen.

W A U H A U Sin tavassa tehdä taidetta ja toimia ryhmänä on nähtävissä vastareaktio esittävän taiteen perinteisiä hierarkioita ja selkeästi toisistaan eriytyneitä ammatti-identiteettejä kohtaan. Ryhmä painottaa taiteellisen toiminnan kollektiivista ja monialaista luonnetta, kyseenalaistaen ja häivyttäen samalla taiteilijan yksilöllisyyden korostamisen mielekkyyttä.

W A U H A U S sanoo olevansa kiinnostunut jakamisesta, kokemisesta ja hetkellisyydestä. Ryhmän tänä vuonna toteutuvien projektien keskiössä on kysymys yleisön roolista: halutaan luoda esityksiä ja tilanteita, jotka muodostavat uudenlaisen kehyksen teoksen kokemiselle ja siihen osallistumiselle. URB-festivaalilla nähtävän The Church of Internet -teoksen yhteydessä se tarkoittaa esiintyjien vähäistä mukanaoloa itse esitystapahtumassa. Kyse on ennemminkin pelin kaltaisesta tilanteesta, jossa yleisölle annetaan raami toimia ehdotetun käsikirjoituksen mukaisesti. Teos on siten kokemisen ja jakamisen tilanne, jossa katsojat asettuvat myös toistensa katseen alle.

Teoksen nimi The Church of Internet antaa vahvoja viitteitä sen lähestymiin teemoihin. Digitaalinen media ja internet sen keskeisenä jakelukanavana ovat melko lyhyessä ajassa muuttaneet kulttuuriamme tavalla, jota on usein haastavaa hahmottaa. Ne ovat tunkeutuneet nopeasti kaikille elämänalueille ja monet sen myötä syntyneet kysymykset ovat vielä avoimia. The Church of Internet nostaa niistä esiin jotain tärkeitä: millaista kehollisuutemme on keskellä informaatiotulvaa? Mitä digitaaliselle jäämistöllemme tapahtuu elämämme loputtua?

Mikael Aaltonen
Tuottaja

W A U H A U S : The Church of Internet Kiasma-teatterissa 2.–5.8.2017. Teos on osa URB-festivaalin ja Kiasma-teatterin ARS17-ohjelmaa. Tarkemmat esitysajat ja liput: www.urb.fi.


Vieraileva kirjoittaja.