Afrikkaa arabiassa

Kiasman ARS11-näyttelyn taiteilijoita maailmalla

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat on Lähi-idän kuvataiteen mekka. Se on ollut uutisissa viime vuosina erityisesti museohankkeidensa ansiosta: Abu Dhabiin on rakenteilla sekä paikallinen Guggenheimin että Louvre. Molempien rakennustyöt ovat olleet vastatuulessa ja viimeisimpien arvioiden mukaan Abu Dhabin Louvren pitäisi valmistua vuonna 2015 ja Guggenheimin pari vuotta sen jälkeen.

Tunnetuin Arabiemiraateissa järjestettävä kansainvälinen nykytaiteen tapahtuma on Sharjahin biennaali. Tänä vuonna 13. toukokuuta päättyvässä suurtapahtumassa on mukana mm. Ars 11-näyttelyyn osallistunut nigerialaissyntyinen taiteilija Otobong Nkanga.  Nyt 11. kerran järjestettävä taidebiennaali pyrkii tämän vuoden editiossaan luomaan yhteyksiä Lähi-idän ja erityisesti Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan välille: Eurooppa ja Yhdysvallat eivät enää itsestään selvästi ole huomion keskipisteessä, maailman napana. Tästä kertoo myös japanilaisen kuraattorin Yuko Hasegawan näyttelylleen antama otsikko Re:emerge – Towards a New Cultural Cartography.

Otobong Nkangan biennaaliteos Taste of a Stone: Itiat Esa Ufok on sijoitettu kaupungin historiallisessa osassa sijaitsevan rakennuksen avoimelle sisäpihalle. Teos jatkaa Nkangan tapaa käyttää henkilöhistoriaansa liittyviä muistoja teostensa aiheiden innoittajana, aivan kuten Kiasman kokoelmaan ARS11-näyttelystä hankitussa tekstiiliteoksessa. Kaikki installaation osat liittyvät performanssiin: kiviin vedostetut tekstit, kasvit ja tekstiili. Sharjahin biennaalin avajaisviikolla taiteilija oli itsekin osa teostaan esityksensä muodossa. Sen aikana hän tasapainoili valkealla soralla kukkaruukku päänsä päällä ja esitteli myös laulutaitojaan.

Dubaissa, tuossa suomalaisille matkailijoille tutummassa emiraatissa, on puolestaan jo seitsemän vuoden aikana järjestetty kansainväliset Art Dubai -taidemessut. Tänä vuonna tapahtumaan sisältyi teemallinen näyttelykokonaisuus Marker 2013, joka esitteli länsiafrikkalaista nykytaidetta. Sen oli koonnut Lagosin nykytaiteen keskuksen johtaja Bisi Silva, joka kuratoi Kiasman ARS11-näyttelyyn nigerialaisen veteraanivalokuvaajan J.D. ’Okhai Oijeikeren takautuvan osuuden. Dubaissa Silvan näyttelyssä oli mukana nuoremman polven nigerialaistaiteilija Emeka Ogboh, jonka ääniteos Lagos Soundscape kaikui Kiasman etupihalla ARS11:n aikana.

Lagos Soundscape

Viime vuodenvaiheessa Ogboh osallistui Houstonissa Yhdysvalloissa teemanäyttelyyn, joka käsitteli afrikkalaisten nykytaiteilijoiden suhdetta rakkauteen. Hänen teoksensa A Lagos State of Mind oli galleriatilaan tuotu keltainen minibussi, kutsumanimeltään ”danfo”. Lagosin kaupunkikuvalle tyypillisen ajoneuvon sisällä saattoi kuunnella ääniä Lagosin ruuhkaisilta kaduilta sekä – näyttelyn lemmenteemaan liittyen – nigerialaista radio-ohjelmaa, jossa keskusteltiin ihmissuhdeasioista. Toisen kehitteillä olevan äänitaideprojektinsa LOS – HEL (Lagos – Helsinki) puitteissa Ogboh on tehnyt yhteistyötä suomalaisen säveltäjän Ilpo Jauhiaisen kanssa. Yhteistyö sai alkunsa Kiasman ARS11 -näyttelyn aikoihin. Jauhiaista inspiroi myös samassa näyttelyssä mukana ollut värimaalari Odili Donald Odita, jolle hän omisti sävellyksen.

Afrikkalaiset nykytaiteilijat saavat huomiota myös biennaaleja pitkäjänteisemmällä tavalla. Viime vuoden lopulla Otobong Nkanga kutsuttiin esiintymään Lontooseen Tate Moderniin. Performanssi avasi kaksivuotisen teemaprojektin, joka nostaa esiin afrikkalaisia nykytaiteilijoita ja -taidetta. Sen tavoitteisiin kuuluu myös täydentää Taten kokoelmia afrikkalaisella modernismilla ja nykytaiteella. Näitä hankintoja ja näyttelyitä tukemaan on nimetty erityinen alan asiantuntijakuraattori Elvira Dyangani Ose. Hän kävi Kiasmassa luennoimassa afrikkalaisen nykytaiteen poliittisuudesta syyskuussa 2011.

Afrikkafokus näkyy myös Tate Modernin tulevan kesän näyttelyissä. Heinä-syyskuussa siellä on esillä afrikkalaista modernismia edustavan maalarin, sudanilaisen Ibrahim El-Salahin laaja retrospektiivi. Samaan aikaan tulee esille kokoelmateos, beniniläisen Meschac Gaban installaatio Museum of Contemporary African Art 1997–2002, johon sisältyy 12 eri teeman mukaan rakennettua huonetta. Gaban lippuaiheisia teoksia, jotka kuuluvat myös tämän kuvitteellisen museon kokoelmaan, oli mukana Kiasman ARS-näyttelyssä vuonna 2001.

Myös Pohjolassa tapahtuu pientä liikettä afrikkalaistaiteen rintamalla: kamerunilainen ARS11 -taiteilija Barthélémy Toguo on kutsuttu mukaan 19. kesäkuuta alkavaan, maailman pohjoisimpaan kansainväliseen taidebiennaaliin Luleå Art Biennial. Tänä vuonna se laajenee XBorder Art Biennial 2013 -nimisenä kolmeen maahan, kolmeen eri kaupunkiin: Luulaja, Rovaniemi ja Severomorsk.