Taidetta ja tiedettä Tanskassa

Jari Suominen ja Kai Lassfolk

Kurenniemen elektronisia soittimia viritetään Aarhusissa konserttia varten. Kuvassa muusikko Jari Suominen sekä lehtori Kai Lassfolk Musiikkitieteen laitokselta. Kuva: Perttu Rastas

Suomalaisia taiteilijoita on alkaneena vuotena hyvin esillä eri puolilla Tanskaa. Ordrupgaardissa Kööpenhaminan lähistöllä on esillä 1.4. saakka Nelli Palomäen valokuvanäyttely Breathing the Same Air. Perinteisessä, jo vuodesta 1857 alkaen järjestetyssä Kevätnäyttelyssä Charlottenborgin taidehallissa Kööpenhaminassa on puolestaan mukana 74 osallistujan joukossa kuusi edustajaa Suomesta: Johanna Lecklin, Carl Sebastian Lindberg, Anna Nykyri, Anna Rokka, Axel Straschnoy ja Camilla Vuorenmaa. Näyttelyn juryssä oli mukana Kiasman amanuenssi Kati Kivinen. Näyttelyn on avoinna 1.3.-12.4.2013.

Erkki Kurenniemi ja Mika Taanila ovat mukana Aarhusin taidehallissa kansainvälisessä teemanäyttelyssä, joka herättelee aivosoluja ja uteliaisuutta jo nimellään: Certain peculiar things and ideas, often failed (or, on humans, machines and running algorithms). Teknologiaa ja tulevaisuusvisioita käsittelevä projekti, joka on avoinna 13.3. saakka, korostaa sympaattisesti myös epäonnistuneiden ideoiden ja keksintöjen merkitystä ajattelun ja tieteen kehityksessä. Kiasma ja Kuvataiteen keskusarkisto ovat olleet mukana näyttelyn järjestämisessä.

Your Rainbow Panorama

Olafur Eliasson, ”Your Rainbow Panorama”. Kuva: Kati Kivinen

Aivan taidehallin naapurissa, ARoS-museossa, taiteen ja tieteen liitto todentuu konkreettisesti museorakennuksen katolle vuonna 2011 nousseessa Olafur Eliassonin sateenkaaripanoraamateoksessa. Teos tarjoilee monivärisen näköalapaikan kaupungin ylle katsojan liikkuessa 150 metrin pituista ympyränmuotoista lasikäytävää pitkin. Kokemuksellinen teos mahdollistaa värien, valon, ilman ja koko universumin ilmiöiden havainnoinnin.

Bubble-projektin ensimmäisiä laboratoriokokeiluja.

ARosin tämän vuoden näyttelyohjelmassa takuuvarmojen kestonimien –Munch, Kirkeby, Kapoor - rinnalla taiteilijapari Thyra Hilden ja Pio Diaz edustavat konkreettisesti riskialttiimpaa panostusta. Heidän nano- ja molekyyliteknologiaa hyödyntävä kokeellinen projekti Bubble saa ensi-iltansa kesäkuussa. Tavoitteena on luoda viisi metriä halkaisijaltaan oleva rikkoutumaton saippuakupla, joka tulee leijumaan galleriatilassa. Kuluvan kevään aikana museo järjestää yleisölle tutustumiskäyntejä paikalliseen teknologiainstituuttiin, jossa kuplaa kehitellään. Tähänkin keksintöön sisältyy aidosti luova epäonnistumisen mahdollisuus.

Jari-Pekka Vanhala
amanuenssi

Tositarinoita taiteen äärellä

Helmikuun alussa kokoontui täysi salillinen yleisöä Kiasma-teatteriin kuuntelemaan, kun romanialainen taiteilija Dan Perjovschi kertoi elämästään, taiteestaan ja sen taustoista sekä maansa lähihistoriasta kaiken tämän kehyksenä. Tunnin mittainen puhe taustoitti hyvin henkilökohtaisella tasolla hänen piirtämiseen, kirjoittamiseen ja pienten iskevien tarinoiden kerrontaan perustuvaa taidettaan.

Lue lisää

Kiasma ostaa taidetta suoraan taiteilijoilta

Tiistain 12.2. Ylen kulttuuriuutisissa otsikoitiin, että Kiasman hankinnat keskittyvät kolmeen galleriaan: Helsinki Contemporary, Galleria Anhava ja Galleria Forsblom. Kiasman kokoelmahankintoja on tehty näistä gallerioista, koska ne edustavat Kiasman näkökulmasta kiinnostavia taiteilijoita. Näin vastasin kysymykseen, miksi osa ostoista on keskittynyt näihin kolmeen galleriaan. Korostan vielä, että 56 % teoksista ostetaan suoraan taiteilijoilta. Vastaavasti Galleria Anhavasta hankittujen teosten osuus oli 5 %. Itse uutinenhan käsitteli kalleimpia taidehankintoja.

Kiasman kokoelmien kartuttamisesta vastaavat museonjohtaja ja kokoelmista vastaava intendentti. Lisäksi Valtion taidemuseon ylijohtaja nimittää hankintalautakuntaan myös ulkopuolisia, vaihtuvia jäseniä taiteilijajärjestöjen ehdotuksesta. Toimintakaudella 2012-2014 taiteilijajäseninä ovat Adel Abidin ja Katariina Salmijärvi. Päätökset hankinnoista syntyvät siis usean asiantuntijan yhteistyönä. Vaikka Kiasma on osa nykytaiteen markkinoita ja elinkeinoa, niin museomme tehtävä on kartuttaa kokoelmia sen asiantuntemuksen avulla, mitä hankintalaitakunta edustaa.

Uutisoinnin taustaselvityksenä oli perehdytty vuosien 2008-2012 hankintoihin, joten hankintoja on tehty kolmen hankintalautakunnan ja kahden eri johtajan kaudella. Kiasman kokoelmia kartutetaan Kiasman kannalta kiinnostavilla teoksilla eli sellaisilla, jotka täydentävät kokoelmiamme ja jotka sopivat näyttelyiden teemoihin Valtion taidemuseon hankintapolitiikan mukaan. Kiasmalla ei ole resursseja hankkia tasapuolisesti jokaiselta jotakin, vaan toimimme linjaustemme mukaisesti.  Kiasman keskeinen tehtävä on kerätä nimenomaan suomalaista nykytaidetta, minkä johdosta merkittävä osa hankintamäärärahoista jää kotimaahan.

Juuri nyt meillä on esillä Jouko Lehtolan töistä hieno kokonaisuus, joka valittiin taiteilijan kanssa ja ostettiin sittemmin Jouko Lehtolan säätiöltä.

Pirkko Siitari
museonjohtaja

Lisää keskustelua hankinnoista: Perustehtävämme on vaarassa!