Vankilasta ja vapaudesta

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen & John Webster

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Kiasma-teatterin ensimmäinen yhteistyöprojekti tutkii vankilasta vapautumisen vaikeutta.

Vapauden kauhu -dokumenttiteatteriprojektissa liikutaan vankilan ja siviilielämän rajamailla. Miksi yhteiskuntaan uudelleen sopeutuminen tuomion suorittamisen jälkeen on niin vaikeaa? Kuinka vankilakierre katkaistaan? Onko uusi alku elämässä mahdollinen, ja millaisilla reunaehdoilla? Miltä laitostuneesta ex-vangista tuntuu palata siviiliin pitkän tuomion jälkeen? Mikä on rikoksen uhrien näkökulma vapautuviin vankeihin? Kysymyksiä on paljon, eivätkä vastaukset ole yksinkertaisia.

Lue lisää

Ikkuna kulttuurivaikuttaja Matti Waskilammen maailmaan

Taakse on jäänyt aikamoinen matkapäivä. Olimme Kiasmassa pari viikkoa aikaisemmin päättäneet päiväseltään vierailla Viitasaarella, tutustuaksemme Matti Waskilammen lesken pyynnöstä sekä edesmenneen taiteilijan teoksiin että pariskunnan keräämään taidekokoelmaan.

1970-luvun Konstruktio-teos B-rappumerkinnällä

1970-luvun Konstruktio-teos B-rappumerkinnällä

Heti portaikossa näimme esineteoksen, johon oli lisätty B-kirjain. Arvasimme tulleemme oikeaan paikkaan. Taiteilijan kodissa oli esillä viime vuosisatojen eurooppalaista kuvataidetta. Kiertelin huoneita, joiden seiniä täyttivät vanhat maalaukset ja grafiikan vedokset. Huomasin yllättäen miettiväni taiteilijan arkielämää keskellä kokoelmaansa. Mitä ajatuksia teokset ovatkaan herättäneet Waskilammessa sekä taiteilijana että keräilijänä? Ehkä samaa löytämisen riemua kuin kollegani, jonka tehtävänä oli valita teoksia Waskilammen vanhan taiteen kokoelmasta Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmiin.

Arnold Schwarzenegger -aiheinen kuvakollaasi

Arnold Schwarzenegger -aiheinen kuvakollaasi

Taiteilijan työhuone tuntui lähes koskemattomalta. Sivellin ja paletti odottivat pöydällä edelleen taiteilijaa. Huoneen seiniltä löytyi kuvia sen hetkisistä inspiraation lähteistä. Waskilampea olivat ruokkineet jo nuoruusiästä lähtien elokuvien, sarjakuvien ja kirjallisuuden maailmat. Irti reväistyissä kuvissa Arnold Schwarzenegger oli päässyt pullistelemaan taas lihaksiaan.

A. Gallén 1918 veljessodassa, 2006

A. Gallén 1918 veljessodassa, 2006

Vaikka Matti Waskilampi tunnetaan ehkä parhaiten graafikkona, tällä kertaa kiinnostuksemme kohdistui realistisella maalaustyylillä toteutettuihin nykyhistorian merkkihenkilöistä tehtyihin maalauksiin, joita pääsimme tihrustelemaan kapeassa kellaritilassa lähes ilman luonnon valoa. Maalauspinojen alta löytyi muun muassa kiinnostavia, aiheena vähän nähtyjä töitä vuoden 1918 veljessodasta. Löysimme myös maalauksia, joissa tunnistettavat henkilöt, kuten Akseli Gallen-Kallela, Mauno Koivisto, Joseph Beuys tai Jackson Pollock, kulttuurin ja politiikan saralta asettuivat keskelle paikallisia ja maailman poliittisia tapahtumia oivaltavin rinnastuksin.

Joseph Beuys ja amerikkalainen performanssi, 1999; Teoslöytöjä kellarista

Joseph Beuys ja amerikkalainen performanssi, 1999; Teoslöytöjä kellarista

Myös sodan ja väkivallan kauhut näyttäytyivät maalauksissa. Waskilampi oli kantaaottava taiteilijapersoona, jolle yhteiskunnalliset epäkohdat ja vääryydet olivat lähellä sydäntä. Hän oli myös teräväkynäinen kirjoittaja, joka ehti vaikuttaa viitasaarelaiseen kulttuurielämään monin eri tavoin. Valtion taiteilijaeläkkeelle siirtymisen jälkeenkin vuonna 2005 hän jatkoi räväkkää ja sanavalmista puheterroria taiteen kaupallisuutta vastaan.

Päivä oli taas kerran ainutlaatuinen. Koen todella olevani monin tavoin etuoikeutetussa asemassa työni kautta päästessäni tutustumaan taiteilijoiden koteihin ja työhuoneisiin, joihin muilla ei välttämättä ole asiaa. Käynti Viitasaarella avasi ikkunan taiteilijan ajatusmaailmaan.

Eija Aarnio
kuraattori

kuvat: Leevi Haapala

Kiasman 15. vuosi

M.A. Numminen Erkki Kurenniemen ja Mika Taanilan näyttelyitä avaamassa 30.10.2013. Kuva: VTM/KKA. Petri Virtanen.

M.A. Numminen Erkki Kurenniemen ja Mika Taanilan näyttelyitä avaamassa 30.10.2013. Kuva: VTM/KKA. Petri Virtanen.

Viime vuonna Kiasman ohjelmiston yhtenä punaisena lankana on ollut mediataiteen eri ilmaisumuotojen esittelyt. Eija-Liisa Ahtilan vaikuttava yksityisnäyttely toteutettiin yhteistyönä Moderna museetin kanssa. Näyttelyssä mukana ollut teos ”Marian ilmestys” saatiin hankittua kokoelmiin Kiasman tukisäätiön avustuksella. Samaan aikaan esillä ollut, legendaarisen filmintekijän Jonas Mekasin elokuvasarja 1960-luvulta vaikutti yllättävän tuoreelta vielä nykymediaan tottunein silmin. Erityinen ilo oli saada itse 90-vuotias, yhä työtään aktiivisesti jatkava tekijä Kiasmaan tapaamaan yleisöä Kiasma-teatterissa syyskuussa järjestetyssä puhetilaisuudessa.
Lue lisää